Advokát: Mandát prezidenta ČLK a delegátů sjezdu je neplatný

15. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mandát prezidenta České lékařské komory (ČLK) Davida Ratha a delegátů komorového sjezdu je podle advokáta Milana Vašíčka neplatný.Rath na sjezdu počátkem loňského listopadu obhájil prezidentský post a delegáti jemu i sobě prodloužili volební období ze čtyř roků na pět let...


PRAHA -

„Jestliže byli zvoleni delegáti nějakými lidmi na čtyři roky, nemohou si odhlasovat mandát na pět let,“ řekl lékař, který ČTK právníkovo stanovisko poskytl, ale nepřál si být jmenován. Připomněl, že něco podobného se stalo již v roce 2000, kdy si delegáti prodloužili mandát ze tří let na čtyři.

„Ve své podstatě delegáti sjezdu, na němž byl Rath potvrzen ve funkci, neměli mandát. Takže veškeré rozhodování sjezdu je nicotné,“ dodal lékař.

„Problém s mandátem loňských delegátů nevidím, byl jim regulérně prodloužen ze tří na čtyři roky, tím pádem nebyl loňský sjezd volební,“ řekl Kubíček. K právnímu rozboru advokáta Vašíčka poskytnou podle něj komoroví právníci stanovisko, až si text prostudují.

Sdružení Skalpel, odkud právník Milan Vašíček pochází, navrhovalo v roce 2002 protikandidáta na prezidenta ČLK - brněnského psychiatra Jiřího Berku. Delegáti však potvrdili ve funkci davida Ratha.

ČTK, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?