Afghánské opium by mohlo najít legální užití v lékařství

10. 3. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mák pěstovaný nyní nezákonně v Afghánistánu pro výrobu opia a heroinu by mohl být v budoucnu využíván k legální produkci morfia a kodeinu, potřebných v lékařství. Navrhují to experti francouzské nevládní organizace Senlis...


VÍDEŇ - kteří se rozhodli na toto téma vypracovat odbornou studii. Její výsledky představí afghánským úřadům v září v Kábulu.

Podle výkonného ředitele organizace Emmanuela Reinerta je především v rozvojových oblastech světa morfia a kodeinu velký nedostatek.

K uspokojení potřeb by prý bylo nutných až 10 tisíc tun opia ročně. Afghánistán vyrobil loni 4200 tun opia a na světové produkci této drogy se podílel 87 procenty.

Pěstováním máku se v Afghánistánu v současnosti zabývá již plných deset procent populace a rolníci se nechtějí tohoto druhu činnosti vzdát, protože znamená mnohokrát vyšší výdělky než pěstování jakýchkoli legálních plodin.

Reinert proto navrhuje, aby se afghánští rolníci svých makových polí přinejmenším přechodně nevzdávali, ale poskytovali výnosy k legálním účelům.

„Situace již nemůže být horší… V současnosti je 100 procent trhu v Afghánistánu v rukou narkobaronů a mafie,“ říká.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?