AFP: Buenos Aires, město tanga a psychoanalýzy

31. 8. 2012 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Buenos Aires, argentinská metropole známá především jako středisko tanga, má další obor, v němž se hlásí o primát: klidně by mohla být označována jako světové hlavní město psychoanalýzy, napsala agentura AFP.


Na každých 120 obyvatel této rušné metropole připadá jeden psycholog připravený pomoct lidem potýkajícím se s těžkými časy, anebo prostě jen nastavit naslouchající ucho každodenním trablům.

„My porteňos (obyvatelé Buenos Aires) radši mluvíme, než posloucháme,“ řekl o třech milionech místních obyvatel psycholog Marcelo Peluffo. „Což je důvod, proč člověk, jehož prací je naslouchat, slaví takové úspěchy.“

Andres Rascovsky, předseda Argentinského svazu psychoanalytiků (APA), který s 1200 členy patří mezi největší na světě, připisuje slabost pro psychologické služby stejné nostalgii, jakou místní vyjadřují na tanečním parketu.

„Psychoanalýza je neoddělitelnou součástí Buenos Aires, protože tohle město vás nutí trpět,“ řekl jednašedesátiletý odborník o své praxi, kterou provozuje nedaleko čtvrti s názvem Villa Freud; jméno dostala díky vysoké koncentraci psychoanalytiků.

Popularita psychologické terapie také odráží to, co má velký úspěch v televizi a místních divadlech; deset z nich aktuálně hraje hry zaobírající se právě tímto tématem. „Veřejnost se mohla ztotožnit se seriálem 'Na terapii', který právě skončil,“ dodal Rascovsky, který si zdi své ordinace vyzdobil jeleními parůžky. Ty jsou považovány za symbol moudrosti a napojení na duchovní svět.

V divadlech je vyprodáno při takových hrách, jako je třeba Ťuk, ťuk pojednávající o šesti lidech trpících obsesivně kompulzivní poruchou, anebo při komedii Freudovo poslední sezení. Hitem je rovněž muzikál Skoro normální, který líčí úmrtí dítěte a jeho dopad na rodinu.

„Tyto produkce si vedou velmi dobře, protože lidé se ztotožňují s něčím, co není k vidění každý den, ale co je latentně přítomno v každém z nás,“ řekla dvaadvacetiletá Florencia Oterová, která hraje ve hře Skoro normální. A terapie může být také užitečným nástrojem pro herce samotné. „Říkají nám: 'Čím více víte sami o sobě, tím lepším hercem budete',“ dodal její kolega Mariano Chiesa.

Žárlivost, touha a nevěra jsou klíčovými tématy knižního bestselleru Encuentros (Setkání) psychologa Gabriela Rolóna, který je na špici prodeje knihkupectví v Buenos Aires. Rolón už zpopularizoval psychoanalýzu v dalších bestsellerech, jako jsou Los Padecientes (Trpící) a Historias de diván (Příběhy z pohovky).

V celé Argentině se o klienty dere na 50 000 psychologů, což je průměrně jeden na každých 690 obyvatel. Ti, kdo se chtějí této kariéře věnovat, si mohou jen v Buenos Aires vybrat z 200 škol.

Na důkaz, jak všeobecně rozšířenou záležitostí se psychologická sezení v zemi stala, vypráví Rascovsky příběh o dvojici Mexičanů, kteří přijeli do Buenos Aires na psychologickou konferenci a utrpěli šok, když se jich řidič taxíku zeptal, kdo byl zvolen předsedou APA.

A je opravdu těžké najít někoho, kdo alespoň jednou nevyhledal služby terapeuta. I ti s nižšími výdělky si totiž mohou nechat sezení částečně proplatit na základě zdravotního pojištění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?