AFP: Mladé Číňanky sní o novém poprsí či nosu

2. 10. 2017 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Je jí teprve pětatřicet let, ale už je posedlá strachem ze stárnutí. Stejně jako všechny její přítelkyně se i tato mladá Číňanka rozhodla uchýlit se k plastické chirurgii.


Je na čase, aby Čchen Jen měla nový nos. „Jakmile se žena provdá, stane se matkou a táhne jí na třicítku, je považována za ženu středního věku,“ povzdychne si Čchen Jen, která se právě nechala operovat. „Nechci být zralou ženou tak brzy,“ svěřuje se.

Odvětví plastické chirurgie zažívá v Číně rozkvět. Číňané mají vyšší příjmy, společnost propadá západnímu vlivu a lidé chtějí zvýšit své šance při hledání zaměstnání.

Těch, kdo touží po vylepšení, jsou spousty. Specializované ordinace a kliniky vzkvétají, zvláště ve velkých městech. Letos se podle aplikace SoYoung, která shromažďuje statistiky z různých zdrojů, podrobí plastické operaci nejméně 14 milionů Číňanů.

Čchen Jen, majitelka obchodu v provincii Chu-nan, ujela stovky kilometrů jen proto, aby se dala operovat na klinice Chua-mej v Šanghaji, finanční metropoli Číny. Stálo ji to 52.515 jüanů (zhruba 175.000 Kč). Klinika má tři patra a nad nimi střechu se zahradou vyhrazenou k relaxaci pacientů. V katalogu nabídky pro dámy a pány je zvětšení poprsí, modelování uší, implantace vousů, operace zaměřené na zmírnění pocení v podpaží a dokonce také implantace ochlupení v ohanbí.

Spíše než zdravotnickému zařízení se tato soukromá klinika podobá pětihvězdičkovému hotelu. V majestátní vstupní hale přijímají klientky hostesky oděné v pruhovaných halenkách a černých minisukních za zvuku nevtíravé hudby. Nahoře oznamuje reklamní panel dvacetiprocentní slevu pro profesory a studenty.

Zhruba 90 procent klientů tvoří ženy od 16 do 70 let, říká chirurg Li Ťien, který tam pracuje. Nejpopulárnější jsou operace, při kterých se odstraňuje přebytek objemu ve tváři a na těle, ale také úprava nosu, který chtějí mít Číňanky jemnější, „západnější“.

Po skalpelu sice touží stále více adolescentek, klinika ale přijímá jen dívky nad 16 let. U nezletilých je potřeba souhlas rodičů.

„Většina Číňanek si myslí, že budou hezčí, když budou mít obličej nebo nos jemnější,“ říká chirurg Li. „Některé chtějí vypadat lépe na fotografiích pro sociální sítě. Chtějí mít evropštější styl,“ dodává.

Dvaadvacetiletá Sun I-ping se podrobila první plastické operaci v sedmnácti letech. Od té doby se stala v Číně malou celebritou, protože má za sebou už 12 zákroků. Pro ni je to zadostiučinění, protože se jí kamarádky často posmívaly, že je ošklivá a tlustá. Nechala si předělat nos, čelisti i spánky. Dnes má větší oči, štíhlejší tělo a podle jejího názoru i hezčí nos a bradu. Její pohled na plastickou chirurgii se však změnil.

„Byla jsem posedlá operacemi a nikdy jsem nebyla úplně spokojená. Nejsem proti plastické chirurgii, ale člověk musí zůstat sám sebou, ne se stát někým jiným,“ zdůrazňuje. „Před několika lety se lidé k plastické chirurgii stavěli zdrženlivě. Dnes mám opravdu strach, že se z toho stane jakýsi bazar, kde je nesnadné rozlišit mezi dobrou a špatnou klinikou,“ říká.

Mnoho Číňanek chce mít méně kulatý obličej, přeje si jej mít ve tvaru V. Takové operace ale nejsou bez nebezpečí: je zde riziko infekce a ochrnutí tváře.

Čchen Jen se podrobila dvěma operacím: lehkému modelování nosu a přidání vrásky na očním víčku, která umožňuje „otevřít“ oči. Tento zákrok je v Číně, kde se velké kulaté oči cení nejvíce, nejžádanější. „Chci být prostě hezčí. Na věku ženy nezáleží, vždy by se měla snažit vylepšovat,“ říká Čchen Jen.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?