AFP: V Libérii diktuje ebola svůj zákon i v kostelích

5. 9. 2014 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
V kostele baptistických misií Vzkříšení Páně v Libérii to je mše jako každá jiná. Pastor však na ní vysvětluje věřícím, proč byly židle rozestavěny jinak, aby se zabránilo každému vzájemnému kontaktu. "Je to zákon eboly," říká. Píše o tom agentura AFP.


Než věřící vstoupí do kostela, musejí si pečlivě umýt ruce v chlorované vodě a uvnitř zachovávat vzájemný odstup.

„Rozestavěli jsme židle od sebe a jejich řady jsme rozmístili na větší vzdálenost,“ vysvětluje reverend Joseph Johnson věřícím z Monrovie, metropole s jedním milionem obyvatel, většinou křesťanů všeho vyznání.

„Je to zákon eboly. Musíme se ujistit, že mezi vámi nedošlo k fyzickému kontaktu. Až bude epidemie eboly zlikvidována, vrátíme se k našim pravidlům,“ dodává.

S levou rukou pozdviženou, v pravé ruce bibli zavírá reverend Johnson oči a vyzývá shromážděné, aby povstali.

„Prosíme Tě, Bože, abys nám přispěchal na pomoc. Prosíme Tě, protože jsi jediný, kdo nám může pomoci. Ebola zabíjí nás i naše děti, “ říká.

Poté vybízí starší věřící, aby přivítali nováčky. „Nepodávejte jim ruku. Jen je pozdravte a popřejte jim vše dobré. To pro tuto chvíli stačí,“ zdůrazňuje.

Hlavní část svého kázání věnuje epidemii. „Ebola není žádný výmysl, je to realita. Nenechte se mýlit žádným pastorem, který tvrdí, že má proti ebole posvátný olej. Dáte mu své peníze a pak zemřete,“ varuje věřící.

Pastor, známý svým otevřeným projevem, pak kritizuje vládu prezidentky Ellen Johnsonové-Sirleafové, která na epidemii reagovala opožděně.

„Když virus poprvé pronikl do země z Guineje, učinila by zodpovědná vláda nezbytná preventivní opatření, aby jeho šíření na hranicích zastavila,“ obviňuje liberijský kabinet.

„Neučinila nic a nechala epidemii rozšířit do metropole. A tady máme výsledek: máme nejtěžší bilanci. Zdravotnický systém se zhroutil,“ hřímá.

Tváří v tvář šířící se nákaze vyzvala prezidentka Johnsonová-Sirleafová všechny obyvatele Libérie, aby se tři dny, od 6. do 9. srpna, modlili a postili a vyprosili si tak boží ochranu před ebolou.

Několik dní poté však Libérie předčila Sierru Leone v počtu mrtvých. Strašlivý vývoj nedokázala zastavit ani drastická opatření, jako zákaz vycházení v celé zemi či karanténa celé jedné čtvrti v Monrovii. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) ebola usmrtila více než 1900 lidí, z toho téměř polovina připadá na Libérii.

Než reverend Johnson své kázání ukončí, vypočítává „přikázání“, která mají pomoci nákaze zamezit.
„Nechávejte děti doma, nedovolte jim vycházet ven. Nedotýkejte se mrtvých, zvratků, moči a žádné tělesné tekutiny jiné osoby. Dodržuje nezbytná opatření a Bůh vám pomůže,“ slibuje.

Na monrovijském předměstí West Point, kde úřady 30. srpna zrušily karanténu po pouhých deseti dnech, ačkoli choroba má inkubační dobu 21 dní, ví Edwina Doeová, zástupkyně Sjednocené církve Kristovy, komu obyvatelé vděčí za svou záchranu.

„Říkali, že ve West Pointu je ebola, ale od té doby, co uzavřeli přístup, neslyšeli jsme mluvit o nikom, kdo by zemřel. Myslíme si tedy, že Bůh vyslyšel naše modlitby a vzal nákazu pod svou kontrolu,“ prohlašuje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?