Afrika se obává dalšího šíření eboly, Libérie zavírá hranice

29. 7. 2014 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Libérie se kvůli obavám z eboly rozhodla uzavřít většinu hraničních přechodů a tamní komunity zůstávají v karanténě. Země tak chce zabránit dalšímu šíření viru. V nigerijské nemocnici, kde v pátek jeden z pacientů zemřel na ebolu, podle serveru BBC vyhlásili týdenní karanténu.


Nigérie coby nejlidnatější země Afriky už v pátek vyzvala k pohotovosti v přístavech, na letištích a na pozemních hraničních přechodech. Virem se v Africe nakazilo už přes 1000 lidí, v Sieře Leone, Libérii a Guineji na ebolu od února zemřelo 672 osob.

Na hlavním liberijském letišti a dalších hlavních vstupních místech do země byla zřízena vyšetřovací centra.

Obětí eboly se v nigerijském Lagosu stal špičkový liberijský lékař a někdejší vládní poradce, který do země přiletěl před týdnem. Jeho páteční úmrtí je prvním případem této vysoce nakažlivé nemoci zaznamenaným v nejlidnatější zemi afrického kontinentu. Hlavní nigerijská letecká společnost Arik Air kvůli ebole zrušila lety do Libérie a Sierry Leone.

Riziko nákazy ebolou zvyšuje skutečnost, že nigerijští lékaři v současnosti stávkují za lepší podmínky a mzdy. Předseda Nigerijské lékařské asociace Tope Ojo již v sobotu řekl, že stávka nebude odvolána ani kvůli nebezpečí dalšího šíření eboly.

Do Nigérie míří i výzkumný tým Světové zdravotnické organizace (WTO), který by měl mimo jiné prověřit, s kým se nakažený mohl dostat do kontaktu. V izolaci je část lékařského personálu, který nakaženého ošetřoval.

Ebola je virové onemocnění, které způsobuje vysokou horečku a krvácení. Neexistuje proti ní lék ani vakcína.

Současná epidemie nemoci vypukla nejprve na jihu Guineje a postupně se rozšířila do sousedních států Sierry Leone a Libérie. Míra úmrtnosti se nyní pohybuje okolo 60 procent. Agentura Reuters ale upozorňuje, že nemoc může zabít až 90 procent nakažených.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?