Agentura WHO: Příliš horké nápoje mohou způsobovat rakovinu jícnu

16. 6. 2016 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Příliš horké nápoje mohou způsobovat rakovinu jícnu. Vyplývá to z průzkumu agentury Světové zdravotnické organizace (WHO), která informovala, že přidala horké nápoje na seznam "možných karcinogenů".


Podle deníku El Mundo ale organizace zároveň uvedla, že mají-li káva a bylinné nápoje při konzumaci „normální teplotu“, rakovinná rizika pro tkáně nepředstavují.

„Z výsledků výzkumu usuzujeme, že pití příliš horkých nápojů může být pravděpodobnou příčinou rakoviny jícnu,“ oznámila dnes na tiskové konferenci Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC). Její ředitel Christopher Wild ale doplnil, že riziková je teplota, nikoli samotný nápoj.

Jak vysvětlil výbor, složený z 23 expertů, za „příliš vysokou“ je považována teplota vyšší než 65 stupňů. Studie pití kávy prováděné v Číně, Íránu a Turecku a pití čaje maté v Argentině, Brazílii, Paraguayi a Uruguayi ukázaly, že riziko roste s vyšší teplotou nápoje. Právě v těchto zemích se tyto dva nápoje pijí obvykle velmi horké (nejméně o teplotě 70 stupňů), uvedli vědci.

IARC zkoumala konzumaci kávy a maté, který se připravuje z jihoamerického stromu cesmína paraguayská. Oba mají povzbuzující účinky, neboť obsahují alkaloid kofein, respektive matein. V maté je též řada vitamínů a minerálních látek, některé minerální prvky, zejména draslík a hořčík, jsou i v kávě. Oba nápoje obsahují též zdraví prospěšné antioxidanty.

Agentura IARC pravidelně reviduje vědecké účinky různých prvků na lidský organismus v souvislosti s rakovinou. Loni například zařadila na svůj seznam možných karcinogenů červené maso (tedy hovězí, jehněčí, vepřové či zvěřinu). I v tomto doporučení IARC zdůraznila, že lidé toto maso nemusí přestat jíst, ale měli by se zamyslet nad mírou jeho konzumace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?