Agresivita pacientů v nemocnicích roste

19. 3. 2014 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotníci v moravskoslezských nemocnicích si stěžují na stále větší agresi ze strany pacientů. Největší nárůst hlásí Nemocnice Havířov. Dvě z tamních sester na konci roku zranil pacient natolik, že se rozhodly podat trestní oznámení. Kraj slibuje, že do nemocnice brzy nastoupí ochranka.


Taťána KRŠÍKOVÁ, vrchní sestra, psychiatrie, Nemocnice Havířov: To bylo strašně rychlé, tak nevím, jestli on se kolegyni vysmekl, nebo ona ho ještě nestačila držet, a pak, když jsem se podívala, tak už jsem jenom viděla, jak letí pěst a prostě dostala jsem přímo do nosu.

Iva PISKALOVÁ, redaktorka: Taťána Kašíková pracuje ve zdravotnictví 27 let. S takovou agresí ze strany pacienta se ale potkala poprvé. Zlomený nos nebyl jediným výsledkem souboje. Přidaly se i problémy s krční páteří, i u kolegyně-ošetřovatelky, která se jí snažila pomoci.

Taťána KRŠÍKOVÁ, vrchní sestra, psychiatrie, Nemocnice Havířov: Mám pocit, že mezi veřejností je to nastaveno tak, že si dneska ke zdravotníkům můžou cokoliv dovolit. Rozhodly jsme se podat s kolegyní trestní oznámení na toho pacienta.

Iva PISKALOVÁ, redaktorka: Počet agresivních útoků v Havířově za poslední rok výrazně narostl. Zatímco v roce 2012 tady šetřili 7 případů, loni už 17. Vedení nemocnice si to vysvětluje i tím, že v nemocnici není ochranka.

Alena OBRACAJOVÁ, auditorka, Nemocnice Havířov: Ochranka, která by se tady procházela, by zajistila určitou anonymitu pro naše zaměstnance.

Iva PISKALOVÁ, redaktorka: Ochranku má z krajských zdravotnických zařízení zatím jenom Opava, Krnov a Karviná. Kraj slibuje, že ji brzy dostanou i zbývající nemocnice.

Jiří MARTINEK, náměstek hejtmana MS kraje pro zdravotnictví /ČSSD/: Budeme pracovat na zajištění fyzické ostrahy nemocnic, bude muset být vypsáno výběrové řízení na zajištění takovéto služby.

Iva PISKALOVÁ, redaktorka: Urgentní příjem tady hlídá několik kamer, ani ty ale větší bezpečnost zdravotníkům nezaručují. Záznam z kamer je v havířovské nemocnici na vrátnici, ale neukládá se. A hlavně, vrátní mají často jiné starosti, než sledovat to, co se děje na obrazovce. Kamerový systém na urgentním příjmu nemá ani Městská nemocnice Ostrava. Má ale vlastní ochranku. Přesto se tady zdravotníci hlavně o víkendech necítí bezpečně. Bojí se zejména opilých a zdrogovaných lidí, převážně ze Stodolní ulice.

Ivana DYCHUSOVÁ, lékařka, urgentní příjem, Městská nemocnice Ostrava: Oni mi vyhrožují, že mě zabijou nebo že mě ztřískají, a různě, a ty výrazy… to byste nechtěla vidět, co mě častují.

Iva PISKALOVÁ, redaktorka: S agresivními pacienty bojují i v olomoucké fakultní nemocnici. Zatím jako jediní v republice tady proto pro své zaměstnance organizují speciální kurzy sebeochrany.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?