Akce lékařů musí být razantní

20. 6. 2012 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejen platy, ale také část reformy zdravotnictví je trnem v oku nespokojených lékařů. Ministerstvo totiž chystá čekací a dojezdové doby, které podle Milana Kubka povedou k extrémní redukci sítě českých nemocnic. Náš protest poškodí pacienty mnohem méně než zamýšlené změny, říká šéf České lékařské komory.


Zúčastnil jste se vyjednávání lékařských odborů. Jak probíhalo?

Předseda Martin Engel poreferoval o svých jednáních s ministrem zdravotnictví i předsedou vlády s tím, že vláda žádné závazky, které písemně dala, splnit nehodlá. Pro přítomné to bylo poměrně překvapivé, ale nakonec to vzali jako fakt a je jasné, že pokud nebude žádná represivní akce, požadavky v memorandu splněny nebudou. Většina lékařů přitom upřednostňuje společnou akci se sestrami a dalšími zdravotníky, protože i oni byli vládou podvedeni. Akce ale musí být razantní, protože jinak by si to vláda vykládala jako naši slabost.

Můžete odhadnout, jakou podobu bude protest mít?

Akce menší razance než Děkujeme, odcházíme, tedy hromadné podávání výpovědí, by neměla smysl. Čím větší počet zdravotníků se zapojí, tím bude protest kratší a s menším dopadem na pacienty. Pokud by se vládě podařilo uskutečnit záměry, tedy devastaci sítě nemocnic a redukce ambulantních zdravotních zařízení podle navrhovaných dojezdových dob, pak by byly dopady na pacienty mnohem větší než plánovaná protestní akce.

Kdy protest odstartuje?

Tak velkou akci nelze spustit ze dne na den, takže určitě nehrozí o prázdninách. Příprava zabere několik měsíců. Můj pocit je, že by akce mohla být k 1. lednu příštího roku, ale pevné datum zatím stanoveno nebylo.

Lze očekávat nějaké akce ještě předtím?

Připojíme se k protestní akci, kterou budou na podzim pořádat odbory visegrádské čtyřky, tedy Maďarsko, Slovensko, Polsko a Česká republika. Tyto země se totiž potýkají s podobnými problémy a nebezpečím devastace zdravotnictví jako veřejné služby. Martin Engel pojede příští týden jednat o konkrétním termínu.

O jaký druh protestu půjde v tomto případě?

Půjde o omezení provozu nemocnic ve všech těchto státech naráz. Podobný model omezení péče pouze na tu akutní, tedy život zachraňující, volí nyní lékaři ve Velké Británii. Tam se bude protest konat tento čtvrtek.

Bude i vaše akce trvat jeden den?
Ano, zatím se hovoří o jednodenní akci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?