Aktuálně.cz: Heger chystá devět novinek. I zákaz kouření v hospodách

3. 1. 2013 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr Leoš Heger bude v roce 2013 pokračovat v rozsáhlé zdravotnické reformě. A vládě premiéra Petra Nečase chce předložit hned devět zákonů. Půjde přitom o poslední výrazné změny, které se pokusí Heger prosadit.


Těsně před sněmovními volbami naplánovanými na jaro 2014 se totiž již ministr zdravotnictví do žádných velkých reforem pouštět nebude.

V plánu na příští rok tak chce Heger ještě dotáhnout do konce například zákon, který odmění pacienty, již se budou starat o své zdraví, bude chtít zakázat kouření v hospodách, pod zastřešenými zahrádkami nebo hodlá zavést takzvané dvousložkové pojistné. Naopak jeho úřad odmítá, že zvýší poplatky u lékaře.

Ministerstvo: Stop kouření v restauracích

Jako první předloží Heger v únoru vládě zákon, ve kterém počítá i s omezením prodeje alkoholu. Tato novela měla být již dokončena na podzim, kvůli metanolové aféře se ji ale ministerstvo rozhodlo přepracovat.

„Obsažen v něm bude i zákaz prodeje alkoholu ve stáncích s výjimkou svátečních trhů a jednorázových akcích,“ řekl Aktuálně.cz náměstek ministra zdravotnictví pro legislativu Martin Plíšek.

V návrhu chce Hegerův úřad však zakázat nejen kouření v hospodách a restauracích, ale také v okolí dětských hřišť, kojeneckých ústavů a na dalších místech a sportovištích, kde se pohybují děti.

„Zároveň se zvýší postih těm, kteří budou prodávat tabák a alkohol mladistvým,“ podotkl Plíšek. Nově bude možné uložit pokutu až do výše jednoho milionu korun.

Bohatí zaplatí za pojistné více

V únoru bude chtít Heger odnést na vládu i věcný návrh zákona o hluku, novelu týkající se pojišťoven a veřejného zdravotního pojištění. Ty by měly přinést další revoluční novinky.

A to zavedení takzvaného dvousložkového pojistného. Hegerův úřad v zákoně počítá s tím, že nově pacienti zaplatí část pojištění své pojišťovně sami.

„Navrhujeme mechanismus dvousložkového pojištění, které spočívá v tom, že by si pojišťovny mohly vybrat více zdravotního pojistného nebo by ho mohly naopak snížit. Mluvíme o desetinách procenta toho, co dneska platí zaměstnanec. Tím by jasně daly najevo, jestli mají hospodářské problémy, nebo jsou velmi dobré,“ řekl ministr Heger v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Aktuálně.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?