Aktuálně.cz: Přísný zákaz kouření opět narazí. Poslanci jsou proti

17. 8. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový zákon o kouření s největší pravděpodobností neprojde v tak přísné podobě, v jaké ho navrhlo ministerstvo zdravotnictví. Deník Aktuálně.cz oslovil více než desítku poslanců, především členů sněmovního zdravotního výboru, a z jejich slov vyplynulo, že řada členů jednotlivých klubů bude proti návrhu.


Za novelou, která má zakázat kouření v hospodách, ale také na zastřešených zahrádkách, v okolí dětských hřišť a na dalších místech, kde se pohybují děti, se jednoznačně postaví zřejmě jen TOP 09, jejíž ministr zdravotnictví Leoš Heger změnu připravil.

V dalších klubech ale už tak jasná situace není.

Navíc už v minulosti se ukázalo, že i když zdravotní výbor sněmovny souhlasil se zákazem kouření v hospodách, tak poté došlo k tomu, že se začal zákon změkčovat a upravovat. A nakonec k úplnému zákazu nikdy úplně nedošlo.

„Takto striktně postavený zákon vychází z liché a nepodložené představy, že stát má lidem diktovat, co je takzvaně správně a špatně. Zasahuje jak do svobod občana, tak i do jeho zodpovědnosti za své jednání,“ řekl Aktuálně.cz poslanec ODS Marek Šnajdr.

Stranický rozkol

Právě ODS je ukázkou zmíněné nejednoty. Zatímco Šnajdr návrh odmítá a předem říká, že v takovéto drastické podobě ho zřejmě nepodpoří, jeho spolustraník a šéf zdravotního výboru Boris Šťastný je bojovníkem za to, aby se v hospodách nekouřilo.

Právě kolem dvojice Šnajdr a Šťastný se tak zformují uvnitř klubu ODS poslanci, kteří budou za zákaz kouření lobbovat, respektive se ho pokusí změnit.

Podobně silná skupina bude i v ČSSD. „Myslím si, že tak 25 z 54 poslanců bude pro to, aby se zakázalo kouření v hospodách,“ podotkl poslanec sociální demokracie Jaroslav Krákora.

Celý článek najdete na serveru Aktuálně.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?