Aktuálně.cz: Velké nemocnice škrtly miliardu, na operaci si počkáte

15. 4. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Masivní škrty v největších českých nemocnicích mají první vážné následky. Zdravotnická zařízení totiž začala odkládat operace, rušit lůžka i celá oddělení, některá pozastavila vyplacení odměn lékařskému personálu a prvních z nich již musela i propouštět.


Deník Aktuálně.cz u šestnácti největších českých nemocnic zjistil, že pro letošní rok seškrtaly rozpočet o částku dosahující ke dvěma miliardám korun.

Škrty přitom pocítí pacienti a po nich lékaři a zdravotní sestry, až se podívají na své výplatní pásky. A důvod? Nemocnice nejčastěji jmenují úhradovou vyhlášku z dílny ministerstva zdravotnictví, změnu DPH a růst cen.

Operace se odkládají

Jedno z největších zdravotnických zařízení v České republice - pražská motolská nemocnice - již letos musela uspořit 100 milionů korun.

A následky to podle její mluvčí Pavlíny Dankové bude mít takové, že se začnou prodlužovat čekací doby na operace, které nevyžadují okamžitý chirurgický zákrok.

Podobný scénář čeká i na pacienty ve vinohradské, liberecké, ústecké, plzeňské, českobudějovické nebo Thomayerově nemocnici. Třeba pražská Fakultní nemocnice Královské Vinohrady počítá s tím, že její hospodaření bude letos ve ztrátě až 240 milionů korun.

Mluvčí Lukáš Matýsek řekl, že kvůli tomu mimo jiné došlo k dočasnému uzavření lůžek a pozastavení vyplácení odměn.

Lékaři odměny zatím nedostanou

Několik tisíc korun, které si lékaři vybojovali v rámci protestní akce Děkujeme, odcházíme, v současné době nevyplácí ani Thomayerova a Všeobecná fakultní nemocnice.

Celý článek najdete na serveru Aktuálně.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?