Aktuálně: Někdejší Janouškova firma bude VZP splácet 10 milionů

25. 11. 2013 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) bude za zdravotnickou laboratoř Chambon splácet zhruba deset milionů korun její nástupnická firma - Synlab Genetics, která dál provozuje laboratoře na rozbory krve. Serveru Aktuálně.cz to potvrdil mluvčí VZP Oldřich Tichý.


Laboratoř Chambon založil a za stovky milionů prodal podnikatel Roman Janoušek.

Firma Chambon byla přejmenována na Synlab Genetics poté, co změnila majitele. Synlab má deset milionů splácet po dobu deseti měsíců. „V nejbližších dnech bude podepsána dohoda o uznání dluhu a poté začne společnost splácet,“ řekl serveru Tichý. Synlab zatím na dotazy nereagoval.

Důvodem vrácení peněz je, že firma Chambon uplatňovala proplacení peněz za úkony, které neměla ve smlouvě. Částka mohla být ještě vyšší, ale VZP při vyúčtování roku 2012 zjistila, že společnosti měla nějaké peníze zase vracet ona. Při odečtení se tedy jedná o zmíněných deset milionů korun, píše server.

Společnost Chambon vyšetřovali policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. V rámci razie v sídle firmy byla zatčena někdejší šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase - Jana Nagyová, nyní Nečasová.

Důvodem policejního zásahu v Chambonu byl podle vyšetřovatelů i fakt, že firma měla vazbu právě na Janouška, jehož aktivity v tomto případě kriminalisté prověřují a kterého už také vyslýchali.

Podle televize Nova Janoušek prodal akcie Chambonu společnosti Synlab za 325 milionů korun. Zhruba poloviční částky pak dostali zbylí dva společníci.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?