Akutní péči nemocnice zajistí i v březnu

10. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Situace je vážná, nikoliv však zoufalá. Asi tak by se dal popsat stav zdravotnictví v Libereckém kraji necelý měsíc před vypršením výpovědních lhůt lékařů.


Stav nebezpečí nevyhlásí

„Situace v Libereckém kraji je vážná, ale není kritická, proto Liberecký kraj nebude vyhlašovat stav nebezpečí,“ řekl po jednání ředitelů nemocnic, zdravotnické záchranné služby, VZP a kraje radní pro zdravotnictví Pavel Novák.

Ujistil, že akutní péče v nemocnicích zůstane zachována tak, jako doposud. Omezení se chystá pouze u plánované péče, vyjma specializovaných pracovišť jako je např. kardiocentrum v Krajské nemocnici Liberec.

Záchranáři budou mít informace

Aby se zdravotníci mohli postarat o všechny akutní případy, zřídí Záchranná zdravotnická služby Libereckého kraje koordinační centrum, které bude denně podávat informace o kapacitách jednotlivých nemocnic v kraji. „Pacienti tak budou směřováni tam, kde jim bude poskytnuta komplexní péče.

Provoz koordinačního centra bude provádět naše operační středisko, které prozatím posílíme o jednoho pracovníka,“ ujistil ředitel ZZS LK, p. o. Stanislav Mackovik.

O pacienty se postaráme

„Ředitelé nemocnic dokážou zajistit akutní péči pro všechny, kdo ji budou potřebovat,“ uvedl ředitel libereckéVZPJiří Benedikt.

Koncem února by podle něj měly být k dispozici informace, kam bude možné pacienty umístit. Zveřejnit by se pak měly na stránkách pojišťovny nebo prostřednictvím nových elektronických médií.

Lidé si podle Benedikta budou muset zvyknout na jiné místo, kde budou ošetřeni. „Ale na kvalitu péče to nebude mít dopad,“ upozornit Benedikt. Jak jsme již informovali, odchodem lékařů je nejvíce ohrožená českolipská nemocnice.

Přesná čísla ředitel nesdělil

„Je postiženo anesteziologicko-resuscitační oddělení, rentgen, dětské, neonatologie a neurologie. Diktovat ale bezprostředně přesná čísla lékařů, které postrádáme, je zbytečné, protože bychom je museli vztahovat i na celkový počet lékařů na oddělení a rozsah péče, kterou nemocnice poskytuje,“ předeslal ředitel NsP v České Lípě Petr Chmátal.

K nejvíce ohroženým oddělením patří ARO a radiologické oddělení, která jsou spjatá křížově s celou nemocnicí. „Jsou to klíčová oddělení pro celý chod nemocnice, čili situace je v tomto směru samozřejmě komplikovaná,“ připustil Petr Chmátal.

Do Liberce je z Lípy daleko

Liberecká a Jablonecká nemocnice chtějí využít vzájemnou výpomoc, což je vzhledem k vzdálenosti, která je od sebe dělí, možné. Jak ale může kooperovat Česká Lípa?

„Bohužel, ta vzhledem ke své lokální situaci takovou možnost nemá. Zde jsme proto uvažovali spíše o tom, aby vše organizovala zdravotní pojišťovna, protože za poskytování péče je v první řadě odpovědná ona,“ řekl Pavel Novák.

Zdravotnické zařízení podle Nováka musí pojišťovně předem oznámit, co od března mohou a nemohou poskytovat, a pojišťovna by měla rozhodnout, kde konkrétní péči zajistit jinak, do jakých zařízení pacienta umístit, i kdyby měl být převezen mimo svůj domovský region a tedy do jiného kraje.

Českolipská nemocnice v úterý lékařům nabídla zvýšení základních platů o 5000 až 8000 korun. Podle ředitele Petra Chmátala dva z odcházejících na nabídku zareagovali.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?