Akutní respirační infekce trápí v Moravskoslezském kraji nejvíce děti předškolního věku

8. 1. 2018 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
V prvním týdnu letošního roku připadlo na 100.000 obyvatel 1013 nemocných. Nejhorší je situace na Ostravsku a Opavsku, řekla včera krajská hygienička Helena Šebáková.


Na konci loňského roku připadalo na 100.000 obyvatel 572 nemocných. Srovnání je však zkreslené, protože mezi svátky nemocnost tradičně výrazně klesá, protože řada lékařů čerpá dovolenou a také do ordinací míří méně pacientů. V předposledním týdnu loňského roku nemocnost dosahovala 1148 případů na 100.000 obyvatel.

Epidemiologové z krajské hygieny už od počátku listopadu monitorují i počet osob ošetřených kvůli akutním respiračním infekcím na pohotovostech. „V tomto týdnu se počet osob ošetřených pro akutní respirační infekce v kraji pohyboval v průměru kolem 26 procent s navýšením ve dnech pracovního volna na 36 procent,“ uvedla Šebáková.

Hygienici k dnešnímu dni v aktuální chřipkové sezoně evidují zatím pouze jeden závažný případ chřipky v okrese Opava. „Jedná se o nemocného muže ve věkové skupině nad 60 let věku, který má v anamnéze závažné chronické onemocnění. Laboratorně byla u nemocného potvrzena chřipka typu B. Nemocný nebyl očkován proti chřipce,“ doplnila Šebáková.

Podle Národní referenční laboratoře pro chřipku nemocnost nedosahuje epidemických hodnot, chřipka je stále spíše sporadická, ale záchytů chřipky mírně přibývá. V České republice představovala nemocnost v tomto týdnu 985 případů na 100.000 obyvatel.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?