Alarmující statistiky spotřeby alkoholu

19. 5. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Více než 3 miliony lidí zemřely v roce 2012 v důsledku konzumace alkoholu. Vyplývá to ze zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO), jež mimo jiné nabádá vlády k přijetí dalších opatření ke změně této statistiky.




„Je třeba většího úsilí, abychom ochránili populaci před škodlivými zdravotními následky konzumace alkoholu,“ říká odborník WHO na chronické nemoci a duševní zdraví Oleg Čestnov a dodává, že nadměrné pití zabíjí častěji muže než ženy a zvyšuje riziko onemocnění více než dvěma stovkami různých chorob. Zpráva WHO uvádí, že v roce 2012 si alkohol vyžádal na 3,3 milionu lidských životů. V průměru vypije každý člověk na světě starší 15 let 6,2 litru čistého alkoholu ročně. Jak ale dokument zdůrazňuje, je třeba vzít v úvahu, že alkohol konzumuje pouze 38,3 % světové populace – příslušníci této skupiny tedy v průměru vypijí 17 litrů čistého alkoholu za rok.
„Přibližně 16 % konzumentů alkoholu se pak věnuje takzvanému nárazovému pití, které má nejhorší dopady na zdraví,“ upozorňuje Shekhar Saxena z WHO, jenž se zabývá zneužíváním návykových látek. Nejvíce jsou podle něho negativními faktory vyplývajícími z pití alkoholu postiženi lidé z nižších sociálních skupin. „Často se jim nedostává kvalitní zdravotní péče a jsou méně chráněni funkční rodinou či vlastní komunitou,“ dodává Shekhar Saxena.

Smutné prvenství Evropy

Jak zpráva WHO uvádí, některé země již posílily opatření mířící ke snížení počtu rizikových pijáků. Patří mezi ně například vyšší daňové zatížení alkoholických nápojů, zvyšování věkového limitu pro legální konzumaci alkoholu nebo regulace reklamy a marketingualkoholových výrobků. Stále však podle organizace panují velké mezery v informovanosti obyvatelstva o škodlivosti alkoholu a také ve včasném záchytu lidí patřících mezi rizikové pijáky.
Nejhůře dopadla z hlediska spotřeby alkoholu Evropa – její obyvatelé zkonzumují v průměru téměř dvakrát více alkoholu než zbytek světa. I přesto poklesla v letech 2008–2010 ve srovnání s obdobím 2003–2005 spotřeba alkoholu v regionu o 10 % (další informace viz box). Nárazovému pití se věnuje 31,8 % evropských mužů a 12,6 % žen. K nejhůře postiženým zemím regionu patří státy střední a východní Evropy – více než 12,5 litru čistého alkoholu ročně na hlavu vypijí v průměru kromě obyvatel Ruska a některých postsovětských zemí také například Poláci, Maďaři, Slováci a Češi (průměrná spotřeba alkoholu u nás dosahuje 13 litrů na 1 obyvatele).

Evropská spotřeba alkoholu v číslech

• Spotřeba alkoholu v evropských členských státech WHO je o 4,7 litru vyšší než světový průměr.
• Roční spotřeba alkoholu v tomto regionu dosahuje 10,9 litru/ 1 obyvatele.
• Roční spotřeba alkoholu na 1 obyvatele poklesla v evropských členských státech WHO v období 2008–2010 (ve srovnání s lety 2003–2005) z 12,2 litru na 10,9 litru.
• Podíl všech pijáků alkoholu v regionu ve stejném období poklesl z 68,8 % na 66,4 %.

(Zdroj: WHO)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?