Albertinum Žamberk modernizuje psychiatrické a plicní oddělení

11. 3. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Léčebný ústav Albertinum Žamberk zmodernizuje psychiatrické a plicní oddělení, vybaví je také novým nábytkem a přístroji. Psychiatrická část pak bude sloužit ucelené rehabilitaci pacientů.


Na přestavbu dvou budov a nákup zařízení získal ústav dotace z takzvaných Norských fondů a fondů Evropské unie, sdělila ČTK Zuzana Nováková z oddělení komunikace a vnějších vztahů hejtmanství.

V Žamberku se po rekonstrukci nevyužitého objektu v areálu a pořízení moderního vybavení přemístí psychiatričtí pacienti do nových prostor. Rozšíří se rovněž terénní služby pro jejich opětovné začlenění do normálního života. Z Norských fondů ústav získal 21,25 milionu korun, Pardubický kraj jako zřizovatel ústavu se bude na projektu podílet částkou 4,25 milionu korun.

Další zkvalitnění péče přinese rekonstrukce a přístavba plicního lůžkového oddělení v objektu Malínský včetně nového vybavení nábytkem a pořízení pojízdného rentgenového přístroje pro skiagrafii. Objekt bude bezbariérový se zázemím pro pacienty i personál, opraví se přístupová cesta. Součástí projektu je také pořízení dalších přístrojů pro plicní oddělení v jiných pavilonech. Náklady 40 milionů korun zaplatí dotace z Regionálního operačního programu.

Již dříve dal ústav zateplit hlavní pavilon Honlův dům. Celkově byl také upraven rozsáhlý lesopark u léčebny. S pomocí dotace z Operačního programu Životní prostředí se vysadilo několik tisíc dřevin, 250 jich bylo ošetřeno. Celkové náklady dosáhly zhruba pěti milionů korun.

Albertinum bylo založeno v roce 1905 jako léčebna tuberkulózy. Dnes poskytuje ambulantní péči v řadě oborů a lůžkovou péči pro plicní choroby, psychiatrii a dlouhodobě nemocné. Část zařízení slouží jako sociální lůžka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?