Alzheimercentra budou od VZP novou smlouvu požadovat

9. 11. 2012 7:53
přidejte názor
Autor: Redakce
Zařízení pro pacienty s Alzheimerovou chorobou ve Filipově na Kutnohorsku a Zlosyni na Mělnicku budou od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) požadovat novou smlouvu o hrazení péče.


VZP ji s platností od dubna vypověděla, důvodem má být fakt, že střediska opakovaně nespolupracovala při kontrolách. „Jedná se ze strany VZP o jasnou diskriminaci pacientů v sociálních zařízeních,“ řekla dnes ČTK zakladatelka alzheimercentra Jaroslava Jůzová.

Pětiměsíční výpovědní lhůta začala 1. listopadu. Podle středečního prohlášení mluvčího VZP Jiřího Roda je důvodem „opakované neposkytnutí nezbytné součinnosti k výkonu kontrolní činnosti, prováděné v souladu se zákonem o veřejném zdravotní pojištění.“ Současně uvedl, že VZP pro své pojištěnce zajistí péči u jiných poskytovatelů služeb v regionu. Mělo by přednostně jít o poskytovatele z řad praktických lékařů pro dospělé a zařízení domácí zdravotní péče, sítě ambulantních specialistů a lůžkových zdravotnických zařízení.

„První revize dokumentace se nemohla konat z důvodů karantény vyhlášené hygienickou stanicí, která zařízení uzavřela. Druhá revize se nekonala proto, že revizní pracovníci přišli v dubnu neohlášení a v zařízení nebyl nikdo, kdo by mohl být vyčleněn, všichni poskytovali péči u pacientů,“ vysvětlila údajné pochybení v součinnosti s VZP Jůzová.

Zářijový požadavek VZP na zaslání kopií veškeré zdravotní dokumentace všech pacientů za rok 2011 alzheimercentrum nevyhovělo proto, že asi 150. 000 kopií zdravotní dokumentace mělo odeslat do 15 dnů. „Jejich pořizování by trvalo cca 496 dní ve třech lidech v běžné pracovní době,“ uvedla.

„Protože má VZP k oběma zařízením kontraktační povinnost, je od 1. 4. 2012 povinna uzavřít nové smlouvy. Alzheimercentra budou uzavření nových smluv vyžadovat. Pokud VZP nebude chtít splnit svoji zákonnou povinnost, podáme návrh na předběžné opatření,“ uzavřela.

Zakladatelka alzheimercenter považuje za nelogický záměr VZP, aby o tyto pacienty pečovali regionální lékaři či domácí péče. By byl kvůli vyšším nákladům za cestovné či režii pro pojišťovnu asi o 800 Kč na pacienta denně dražší. „Není tedy zřejmé, co VZP vlastně sleduje,“ dodala.

Společnost Alzheimercentrum provozuje pět zařízení v Česku i jedno ve slovenských Piešťanech. Specializují se na ošetřovatelskou péči o pacienty s Alzheimerovou chorobou či demencí. Nabízejí také ubytování.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?