Ambulantní gynekologové se budou podílet na péči v nemocnicích

17. 1. 2019 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ambulantní gynekologové a porodníci se nově budou podílet na zajištění péče v nemocnicích. Budou sloužit pohotovosti pět let od uzavření smlouvy s pojišťovnou a podílet se na porodech a operacích pět let po atestaci. Dohodly se na tom odborná společnost, pojišťovny a ministerstvo zdravotnictví, jejichž zástupci podepsali memorandum o spolupráci. Podle tři roky starých odhadů chybělo v nemocnicích 200 gynekologů a porodníků. Podobné zapojení do pohotovostních služeb se ministerstvo snaží vyjednat také s praktickými lékaři a stomatology.


"Posílí to odbornost lékařů, komfort pacientek a napomůže řešení personální situace v lůžkových zařízeních," řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Memorandum se bude týkat jen lékařů, kteří složí atestační zkoušku z gynekologie a porodnictví od 16. 1. 2019.

Podle dohody se budou ambulantní gynekologové a porodníci podílet na zajištění pohotovostní služby v nemocnicích s porodnickým oddělením minimálně dvěma službami v měsíci po dobu pěti let od uzavření smluvního vztahu se zdravotní pojišťovnou a na porodech a operacích pět let od atestace.

"Praxe v ambulanci se postupem času stává jednostrannou a lékař ztrácí spojení s oborem. Díky vazbě na nemocnici bude mít pravidelný kontakt s medicínským poznáním a bude si tak udržovat odbornou erudici," dodal ministr. Gynekolog tak zároveň bude moci vést i porod či operaci pacientky, kterou zná z ambulance. Placení budou za práci stejně jako ostatní lékaři v nemocnici.

Předseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák to považuje za zásadní posun vpřed v odbornosti a posílení kompetencí gynekologů. "Paradoxně s tím nápadem přišli zástupci ambulantní složky gynekologické společnosti," uvedl.

"Spolupráce s ambulantní sférou nám pomůže vykrýt chybějící lékaře a poskytnout péči většímu portfoliu akutních pacientek," dodal ředitel Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí Jaroslav Feyreisl.

Podle předsedy sekce gynekologů a porodníků lůžkových zařízení Davida Cibuly je personální zabezpečení zejména v malých nemocnicích velký problém. Někde už podle něj ambulantní lékaři dobrovolně v nemocnicích slouží. "Tento systém by to měl zautomatizovat. Je důležité, aby s tím všichni počítali," doplnil.

Memorandum platí i pro studenty, kteří už se v oboru vzdělávají. Podle zástupců odborné společnosti je to nutné. I tak se podle Cibuly projeví až za několik let. "Pravidla se mění neustále, s tím musí každý počítat. Kolegové v nemocnicích potřebují pomoc teď," dodal Dvořák.

V Česku je asi 90 porodnických pracovišť. Podle předchozích odhadů má více než třetina lékařů v lůžkových zařízeních zkrácené úvazky, část má i privátní úvazek v ambulanci. Ambulantních gynekologů je kolem 1400, na každého připadá asi 3000 pacientek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?