Ambulantní porody nebudou

14. 6. 2007 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
"Chtěli jsme reagovat na opakované požadavky klientek porodnice, ale do našeho záměru se výrazně opřeli pediatři. Rozhodli jsme se proto, že bude rozumnější od této nabídky raději odstoupit," sdělil ve středu Deníku ředitel nemocnice Václavík...


Porodit a odejít i s novorozencem během několika hodin domů. Takovou nabídku pro nastávající maminky představila minulý týden nemocnice ve Frýdlantu v Čechách. Místní pediatři se však postavili ostře proti.

„Chtěli jsme reagovat na opakované požadavky klientek porodnice, ale do našeho záměru se výrazně opřeli pediatři. Rozhodli jsme se proto, že bude rozumnější od této nabídky raději odstoupit,“ sdělil ve středu Deníku ředitel nemocnice Břetislav Václavík.

Aktuální zavržení ambulatntních porodů ve frýdlantské nemocnici však nemusí být definitivní.

„Budeme zkoušet vypracovat novou variantu ambulantních porodů a snažit se o tom více jednat jak s jednotlivými pediatry, tak s Českou lékařskou komorou. Přece jenom je to o mnoho bezpečnější, než domácí porod,“ sdělil primář gynekologicko-porodnického oddělení frýdlantské nemocnice Pavel Černý.

Pediatři to ale vidí jinak. „Je to velice rizikový způsob porodu, po kterém může dojít k výrazným komplikacím. Novorozené dítě by měl alespoň dvakrát denně vidět odborník, což je při tomto způsobu technicky nemožné. Proto se stavím k ambulantním porodům velmi negativně,“ vysvětlila postoj pediatrů frýdlantská dětská lékařka, Věra Martincová.

Podle ní by měl na novorozence po porodu dohlížet specializovaný neonatolog.

Ambulantní porody jsou zatím nejen v kraji, ale v celé republice unikátní. Dosud je nabízela pouze pražská porodnice U Apolináře.

I ta však podle Břetislava Václavíka od porodu, po němž matka s dítětem opustí porodnici za 2 až 24 hodin, nakonec ustoupila kvůli výraznému snížení zájmu ze strany rodiček.

Aleš Vávra, Regionální deníky

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?