Ambulantní specialisté: NE zveřejnění smluv se ZP

2. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Sdružení ambulantních specialistů (SAS) a následně i Koalice soukromých lékařů (KSL) odmítá přistoupit na požadavek ministra Svatopluka Němečka, aby poskytovatelé ambulantní specializované péče zveřejňovali smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Ministr je jejich odporem zaskočen.




Již v dubnu tohoto roku Rada SAS na svém řádném jednání projednala dopis generálního ředitele ZPMV a prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven (SZP) Jaromíra Gajdáčka, který první požádal, aby poskytovatelé ambulantní specializované péče umožnili zveřejnění svých smluv se zdravotními pojišťovnami. Rada SAS tehdy po svém jednání uvedla, že zveřejnění jakýchkoli smluv nebo částí smluv kteréhokoli ambulantního specialisty (AS) se kteroukoli zdravotní pojišťovnou je bez souhlasu dotčeného lékaře zapovězeno v základních smlouvách se všemi pojišťovnami, kterými SAS disponuje od roku 2008.

Zamoření nicneříkajícím balastem

„Vzhledem ke způsobu a rozsahu zveřejňování, jaký registrujeme v současné době, Rada SAS rozhodně nedoporučuje žádnému AS se zveřejněním dat souhlasit,“ uvádí rada ve svém prohlášení. Paušální zveřejnění čistě a jen základní smlouvy a dodatků obsahujících pouze výši předběžné úhrady bez informací o výkonnosti poskytovatele (počtu nositelů výkonů, technického vybavení, rozsahu ordinačních hodin, (pokračování na straně 2) Ambulantní specialisté: NE zveřejnění smluv se ZP

(pokračování ze str. 1) množství přímo v ambulanci aplikovaných léků atd.) podle zástupců ambulantních lékařů povede jen k vyvolání zbytečné závisti mezi poskytovateli vzájemně. Ti se navíc obávají zamoření příslušných serverů jen nicneříkajícími, balastními informacemi, které ani neumožňují jejich vzájemné porovnávání, protože k tomu nejsou stanovena žádná kritéria.
„Existují-li někde protežovaní poskytovatelé, kteří nejsou placeni dle dávno zveřejňovaných pravidel daných Seznamem výkonů, úhradovými vyhláškami a jednotlivými vzorovými dodatky, má být buď obhájeno, nebo řešeno právě jejich zvýhodnění, nemá však být obtěžována poctivá většina ostatních,“ dodala tehdy rada SAS s tím, že podporuje zprůhlednění finančních toků ve zdravotnictví a fandí každému, kdo účinně zakročí proti korupci. Plošné zveřejňování smluv ovšem podle ní k ničemu takovému nepovede.

Zveřejnění úspory nepřinese

Ke stanovisku SAS se poté přidala Koalice soukromých lékařů (KSL), která kvůli smlouvám jednala na ministerstvu zdravotnictví s jeho šéfem Svatoplukem Němečkem. Po jednání KSL svůj postoj nezveřejňovat smlouvy potvrdila, když její zástupci v čele se svým mluvčím a zároveň prezidentem České stomatologické komory Pavlem Chrzem v tiskové zprávě uvedli, že „zveřejňování smluv mezi poskytovateli a pojišťovnami by bez souhlasu obou smluvních stran bylo v rozporu s platnými zákony v ČR, může představovat výrazné ohrožení soukromých poskytovatelů zdravotní péče a nepřinese žádné úspory financí. KSL proto poskytovatelům nedoporučuje dávat souhlas se zveřejněním jejich smluv se zdravotními pojišťovnami.“ Ministra Němečka neochota KSL dle jeho slov zaskočila. „Jsem překvapen prohlášením Koalice soukromých lékařů, ve kterém dne 15. května 2014 opakovaně vyjadřují nesouhlas se zveřejňováním smluv mezi poskytovateli a pojišťovnami bez souhlasu obou smluvních stran. Podle právního názoru, který má ministerstvo zdravotnictví k dispozici, není ze strany pojišťoven důvod, aby na takový souhlas soukromých lékařů čekaly. Jako ministr zdravotnictví apeluji na pojišťovny, aby dbaly na zákonem dané právo na svobodný přístup k informacím a zveřejnily informace, na které mají občané nárok. Já osobně dělám vše pro to, abych zajistil dostatek peněz do systému zdravotnictví, tudíž považuji za férové zajistit naprostou transparentnost všech finančních toků v resortu,“ reagoval Svatopluk Němeček.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?