Američané jsou méně zdraví, než lidé v dalších bohatých zemích

11. 1. 2013 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Obezita, nedostatečný přístup ke zdravotnímu pojištění a relativně vysoká míra chudoby vedou k tomu, že Američané jsou méně zdraví a umírají dříve, než obyvatelé dalších bohatých států. Vyplývá to ze zprávy, která byla zveřejněna ve středu a kterou si vyžádala americká vláda.


Důležitým faktorem je také mnohem větší počet násilných úmrtí způsobených střelnými zbraněmi.

Spojené státy přitom vydávají na zdravotnictví asi 2,6 bilionu dolarů ročně (51 bilionů kroun), což je v přepočtu na obyvatele nejvíc na světě. Tyto náklady přitom dále stoupají.

Zpráva, kterou vypracovaly Národní výzkumná rada a Institut pro medicínu, porovnávala zdraví Američanů se situací v Kanadě, Austrálii, Japonsku a ve 13 západoevropských zemích včetně Británie, Francie a Německa. „Lidé v ostatních zemích s vyššími příjmy žijí déle a jsou zdravější. Naše studie se zaměřuje na to, proč po desetiletí zaostáváme stále více,“ uvedl Steven Woolf, profesor medicíny na univerzitě Virginia Commonwealth, který je hlavním autorem zprávy.

Američané na tom byli nejhůře ze sledovaných zemí v devíti oblastech: dětská úmrtnost, zranění a vraždy, těhotenství mladistvých a pohlavní choroby, AIDS, zneužívání drog, obezita a cukrovka, srdeční choroby, plicní nemoci a invalidita. Lépe si vedou, pokud jde o úmrtí na rakovinu, cholesterol a krevní tlak.

Podle zprávy nemůže zaostávání USA plně vysvětlit žádný jednotlivý faktor. „Je to více příčin, které zahrnují kombinaci nedostatečné zdravotní péče, nezdravého chování, nepříznivých ekonomických a sociálních podmínek …, stejně jako státní politika a společenské hodnoty, které tyto podmínky ovlivňují,“ píše zpráva.

Prezident Barack Obama před dvěma lety prosadil přes ostrý odpor republikánů v Kongresu rozsáhlou reformu amerického zdravotnictví, která má zajistit zdravotní pojištění většině z několika desítek milionů nepojištěných Američanů.

Podle zprávy mají dvě třetiny Američanů nadváhu nebo jsou obézní. V průměru přijímají více kalorií, než lidé ve sledovaných zemích a mají méně fyzické aktivity. Ve Spojených státech je největší dětská úmrtnost - 32,7 úmrtí na 100.000 narozených. V ostatních sledovaných zemích je míra 15 až 25 úmrtí na 100.000.

Američané v průměru žijí déle než v minulosti, ale prodlužování jejich průměrného věku zaostává za jinými bohatými zeměmi. Američtí muži jsou ze sledovaných zemí poslední s průměrným věkem 75,6 roku, když nejlépe jsou na tom Švýcaři (79). Americké ženy jsou předposlední, když se v průměru dožívají 80,8 roku, zatímco Japonky na prvním místě 86 let. „Tento rozdíl se za posledních 30 let zhoršuje, zejména u žen,“ tvrdí zpráva.

Podle ní je problém částečně spojen s větším rozdílem mezi bohatými Američany a lidmi s nízkými příjmy, stejně jako s celkovou vyšší úrovní chudoby. Zpráva ale zdůrazňuje, že to není úplné vysvětlení, protože i Američané s vyššími příjmy jsou na tom zdravotně hůře, než občané s obdobnými příjmy v ostatních zámožných zemích.

Ve Spojených státech je také podstatně více násilných úmrtí - asi šest ročně na 100.000 obyvatel. Žádná z ostatních sledovaných zemí se tomu ani vzdáleně nerovná. Na druhém místě je Finsko, kde je něco přes dvě násilná úmrtí na 100.000 lidí.

Zpráva to vysvětluje snadnou dostupností střelných zbraní. Podle ní nejsou důkazy o tom, že by v USA docházelo častěji k násilným činům než jinde, ale jsou mnohem častěji smrtící. „Jednou příčinou … , která to zřejmě vysvětluje, je rozsáhlé vlastnictví střelných zbraní a běžná praxe je přechovávat doma a často nezamčené. Tyto statistiky jsou dramatické,“ uvedla zpráva.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?