Americká hypochondrie ztěžuje klinické studie

27. 10. 2015 10:38
přidejte názor
Autor: Redakce
Hypochondrie


mezi Američany může mařit vývoj nových léků. Vyplývá to z nové kanadské studie, která zjistila, že v USA znepokojivě sílí placebo efekt.

Jde o nevysvětlitelný vědecký fenomén, který, jak se zdá, se nikde jinde na světě v takové podobě nevyskytuje. Problém spočívá v tom, že u uživatelů mizí rozdíl mezi tím, když dostanou nový lék proti bolesti a když jim je podáno pouhé placebo, o kterém je ovšem pacient přesvědčen, že se jedná o lék. Tím je ale pro farmaceutické firmy, jež testují nové preparáty, čím dál těžší zjistit, zda daný lék skutečně funguje.
Analýza celkem 84 amerických testů nových léků ukázala, že mezi lety 1996 a 2013 se zmenšil rozdíl mezi analgetiky a placebem z 27 na 9 %. Vedoucí studie Jeffrey Mogil z McGillovy univerzity v Montrealu uvedl, že šokující nebylo zjištění, že sílí reakce na placebo, ale skutečnost, že se tak děje pouze v USA. Jedním z vysvětlení může být, že americká kultura je až příliš uvyklá na léky. Zhruba každý dvacátý Američan trpí hypochondrií a dokonce i drobné zdravotní potíže léčí farmaky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?