Americká jména jsou odrazem kultury, tradic i kreativity. Na prvních příčkách se drží Liam a Olivia

Včera 12:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos.com

Americká společnost je známá svou rozmanitostí, což se jasně odráží i ve jménech. Vliv na ně mají například kořeny původních obyvatel a imigrantů. Výsledkem je neustále se měnící paleta jmen, která se stává nejen zrcadlem jednotlivých etnických a kulturních skupin, ale také módních vln a současných trendů. Jaké jsou nejčastější jména pro děti a domácí mazlíčky v USA? Podívejme se na to podrobněji.

Historie amerických jmen je bohatá a sahá až do koloniálních dob, kdy byla většina jmen převzata z anglické, skotské a irské tradice. V průběhu času se však začaly objevovat vlivy dalších etnických skupin, přičemž imigrace z Evropy, Latinské Ameriky a Asie hrála velkou roli v obohacení spektra jmen. Dnes jsou americká jména pestrou směsicí kulturní rozmanitosti, což odráží měnící se demografii země.

Co se dozvíte v článku
  1. Americká jména pro kluky
  2. Americká jména pro holky
  3. Americká jména pro psy
  4. Americká jména pro kočky

Americká jména pro kluky

Výběr chlapeckých jmen v USA podléhá různým vlivům, od rodinných tradic po aktuální trendy v popkultuře. Mezi nejoblíbenějšími jmény pro chlapce najdeme jak klasické a tradiční varianty, tak moderní a neobvyklé varianty.

Podle statistik zveřejněných americkou Správou sociálního zabezpečení (Social Security Administration – SSA), která každoročně sestavuje žebříček nejpopulárnějších jmen, se v USA trendy mění, ale některá jména zůstávají na vrcholu již dlouhá léta. V roce 2024 je stále populární směs klasických i moderních jmen.

Tradiční chlapecká jména jako třeba James, William a John si stále udržují svou popularitu. Například James zůstává stabilně v žebříčku Top 10. V roce 2024 je jméno James, které se v USA pravidelně používá po staletí, dokonce na 4. místě.

Nejčastějším americkým chlapeckým jménem je v roce 2024 opět Liam, které drží tuto pozici už několik let. Dalšími populárními jmény, jež za ním stojí na pomyslném žebříčku v těsném závěsu, jsou Noah, Oliver a Elijah. Tyto varianty se rovněž nacházejí v první pětici nejoblíbenějších amerických jmen. 

Uvedená pojmenování rodiče často pro své děti vybírají díky jejich jednoduchosti a mezinárodnímu přitažlivému zvuku. Například Liam i Noah jsou totiž také velmi populární i mimo USA. Obecně vzato tyto verze patří k nejoblíbenějším anglickým jménům vůbec.

Rostoucí oblibu pak získávají i neobvyklá jména jako Mateo a Theodore, která kombinují tradiční základy s moderním přístupem. Rodiče často volí jména, která mají silný osobní význam nebo která nejsou příliš běžná, aby byl jejich syn něčím výjimečný.

Nejoblíbenější americká chlapecká jména r. 2024:

  1. Liam,
  2. Noah,
  3. Oliver,
  4. James,
  5. Elijah,
  6. Mateo,
  7. Theodore,
  8. Henry,
  9. Lucas,
  10. William
  11. Benjamin,
  12. Levi,
  13. Alexander,
  14. Sebastian,
  15. Daniel. [1, 2, 3, 4]

Americká jména pro holky

Dívčí jména v Americe jsou často ovlivněna podobnými faktory jako jména pro kluky. Rodiny hledají jména, která jsou krásná, snadno vyslovitelná, ale i originální a jedinečná. Vliv na jejich výběr mají nejen tradice, ale v dnešní době také moderní trendy a mnohdy i sociální sítě.

Stejně jako u chlapeckých jmen i zde tak najdeme směs tradičních, moderních a exotických variant. Některá jména zůstávají v kurzu po celé generace, zatímco jiná stoupají v popularitě díky aktuálním trendům a slavným osobnostem.

Tradiční dívčí jména jako Elizabeth, Sophia a Emma si dlouhodobě drží své místo v americkém žebříčku. Například Emma, jedno z nejčastějších jmen posledních let, je stále v první trojce nejčastěji používaných dívčích jmen v roce 2024. Klasická jména jsou ceněna především pro svůj půvab a nadčasovost.

Autor: Internet Info

Nejpopulárnější jméno pro holčičky je v roce 2024 Olivia následované jmény Emma a Charlotte. Tato jména jsou populární jak v Americe, tak i na mezinárodní úrovni, což ukazuje jejich univerzální přitažlivost. Jméno Olivia zaznamenalo velký nárůst díky populárním filmům, knihám a celebritám, jako je Olivia Wilde.

V Americe jsou však populární i jména inspirovaná přírodou a různými kulturami, jako je například Luna (10. místo), které evokuje spojení s měsícem, či Isabella, jež v sobě zase nese italskou eleganci. Rodiče často sáhnou po jménech s hlubším významem nebo jedinečným zvukem.

Nejoblíbenější americká dívčí jména r. 2024:

  1. Olivia,
  2. Emma,
  3. Charlotte,
  4. Amelia,
  5. Sophia,
  6. Mia,
  7. Isabella,
  8. Ava,
  9. Evelyn,
  10. Luna,
  11. Harper,
  12. Ella,
  13. Lily,
  14. Scarlett,
  15. Grace. [5, 6, 7, 8]
Významy jmen vychází ze slov prastarých jazyků, kde měla vyjadřovat vlastnosti nositele
Přečtěte si také:

Významy jmen vychází ze slov prastarých jazyků, kde měla vyjadřovat vlastnosti nositele

Americká jména pro psy

Psi jsou v Americe považováni za členy rodiny, a proto jejich majitelé věnují velkou pozornost výběru vhodného jména. Jména pro psy se často řídí různými trendy a mohou být jak tradiční, tak i zcela originální. Měla by být přitom spíše krátká a snadno zapamatovatelná, aby se psi rychle naučili na ně reagovat. Mezi nejpopulárnější americká psí jména pak patří Bela, Luna, Max, Daisy, Charlie a Cooper.

  • Populární jména inspirovaná lidmi: stále častěji se psi v Americe jmenují podobně jako lidé. Jména jako Max, Bella, Charlie či Lucy jsou mezi pejskaři velmi oblíbená. Tato jména jsou jednoduchá, snadno vyslovitelná a znějí přátelsky.
  • Jména podle osobností či postav: někteří majitelé dávají svým psům jména inspirovaná slavnými osobnostmi nebo fiktivními postavami. Takovými jmény mohou být například Rocky, Thor, Leia či Gatsby. Majitelé se tak často inspirují svými oblíbenými filmy, seriály či knihami.
  • Kreativní a vtipná jména: někteří Američané mají rádi originalitu a humor, což se odráží i ve jménech jejich psů. Jména jako Biscuit, Taco, Pickles nebo Waffles dodávají psům hravý a zábavný nádech. Zároveň takové jméno snadno vyvolá úsměv na tváři každého, kdo psa potká. [9, 10, 11]

Chováte doma psa, nebo kočku?

Americká jména pro kočky

Kočky jsou v USA také velmi oblíbenými domácími mazlíčky a i ony, stejně jako psi, si zaslouží jméno, které jim bude sedět. Jména pro kočky jsou často ovlivněna jejich povahou, vzhledem či celkovým dojmem, který zvíře zanechá na svého majitele.

  • Elegantní a noblesní jména: Kočky jsou známé svou elegancí a mnozí majitelé jim dávají jména, která tuto vlastnost reflektují. Luna, Bella, Chloe nebo Milo patří mezi nejoblíbenější pro svou jednoduchost a půvab.
  • Jména inspirovaná popkulturou: Stejně jako u psů, i kočky často dostávají jména podle známých postav či celebrit. Můžete se setkat s kočkami jménem Simba, Salem, Nala nebo Garfield. Tato jména jsou obvykle zábavná a snadno asociovatelná s oblíbenými filmy či seriály.
  • Originální a hravá jména: Někteří majitelé koček se nebojí jít cestou originálních a často velmi zábavných jmen. Whiskers, Muffin, Gizmo nebo Socks jsou příklady jmen, která dokážou vyvolat úsměv a perfektně vystihnout osobitost kočky.

Výběr amerických jmen je odrazem nejen kulturní rozmanitosti, ale i osobních preferencí jednotlivců. Ať už jde o jména pro děti, či domácí mazlíčky, v USA se neustále objevují nové trendy, které přinášejí zajímavé a netradiční volby. Američané se nebojí experimentovat a vytvářet jména, která jsou originální, ať už jsou inspirovaná historií, popkulturou, nebo jednoduše osobním vkusem. [12, 13, 14]

Zdroje: ssa.gov, whattoexpect.com, babycenter.com, nbcnews.com, edition.cnn.com, usnews.com, akc.org, nameberry.com, newsweek.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?