Americké ministerstvo uvolnilo peníze na boj s virem zika

12. 8. 2016 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Americké ministerstvo zdravotnictví uvolnilo 81 milionů dolarů (necelé dvě miliardy korun) na vývoj vakcíny proti viru zika. Oznámila to ministryně zdravotnictví Sylvia Burwellová. Částka byla převedena z financování jiných projektů, protože americký Kongres se odebral na letní prázdniny, aniž by peníze na boj proti nebezpečnému viru schválil.


Vláda Baracka Obamy v únoru požádala Konges o 1,9 miliardy na vývoj vakcíny proti viru, který se loni začal šířit z Brazílie a v USA už byl zjištěn u 25 lokálně nakažených lidí. Návrh zákona ale parlamentem neprošel kvůli sporům mezi demokraty a republikány.

Američtí výzkumníci podle agentury Reuters potřebují aspoň 33 milionů dolarů na to, aby testy vakcíny proti viru zika na lidech vstoupily do druhé etapy. První má skončit v listopadu nebo prosinci. Řiditel amerického Národního ústavu pro alergické a infekční choroby Anthony Fauci označil částku uvolněnou ministerstvem zdravotnictví za projev „zoufalství“ v situaci, kdy Kongres není schopen se dohodnout.

Kandidátka amerických demokratů na funkci prezidentky Hillary Clintonová v úterý oznámila, že chce vyzvat Kongres, aby přerušil letní prázdniny a hlasoval o financích určených na boj proti viru zika. Bývalá ministryně zahraničí chce požádat republikánské vedení, aby sezvalo členy Kongresu a aby buď odhlasovali potřebnou sumu, nebo navrhli kompromis, jež umožní financování diagnostiku, léčbu a výzkum viru.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?