Americký soud se zastal potratové kliniky ve státě Missouri

3. 6. 2019 5:56
přidejte názor
Autor: Redakce
Soud v americkém St. Louis se zastal jediné potratové kliniky ve státě Missouri, které hrozilo ukončení licence opravňující k provozu. Jen několik hodin před jejím vypršením soud vydal předběžné opatření, které ukončení platnosti licence dočasně zakazuje. Pokud by klinika skutečně skončila, stalo by se Missouri prvním státem USA, jehož obyvatelé od roku 1974 ztratí přístup k místním interrupčním službám.


Missouri se před týdnem připojilo k americkým státům, které zpřísnily potraty. Zákon, který začne platit v srpnu, pokud soud jeho uplatňování nepozastaví, zakazuje pod hrozbou 15 let vězení interrupce od osmého týdne gravidity. Výjimka nebude platit ani pro případy incestu či znásilnění, ukončit těhotenství bude možné jen v případech ohrožení matky.

Ministerstvo zdravotnictví státu Missouri navíc v minulých dnech rozhodlo, že jediné interrupční klinice působící na území státu neobnoví licenci. Proti chystanému opatření protestovala organizace pro plánování rodičovství Planned Parenthood, která se obrátila na soud. Licence měla vypršet v sobotu ráno SELČ).

Ministerstvo zdravotnictví zdůvodňovalo svůj záměr právními argumenty a starostí o bezpečí a zdraví pacientů. Podle obhájců interrupcí ale úřady používají licenci jako zbraň, s jejíž pomocí chtějí prosadit bezmála absolutní zákaz potratů.

Boj za záchranu kliniky je do určité míry symbolický, protože město St. Louis leží na hranici se státem Illinois a nejbližší fungující potratová klinika je od té ohrožené vzdálena jen 16 kilometrů za hraniční řekou Mississippi.

Nejdále ze všech amerických států zatím zašla Alabama, která pod hrozbou trestu až 99 let vězení zakázala prakticky všechny interrupce. Tento zákon už zažalovala Americká unie občanských práv (ACLU).

Předběžné opatření soudu v St. Louis platí zatím do úterý, kdy se soudci sejdou k dalšímu jednání.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?