Američtí onkologové o nových lécích

8. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Statiny nejen snižují riziko karidovaskulárních onemocnění, ale podle nových poznatků mohou také předcházet řadě druhů rakoviny. Podle americko-izraelské studie se po pětiletém užívání statinů riziko rakoviny střeva snižuje o polovinu....


NEW ORLEANS -

Uvedl to Stephen Gruber z Michiganské univerzity na konferenci amerických onkologů v New Orleansu. Na konferenci byly rovněž představeny čtyři nové léky proti rakovině.

Podle studie Michiganské univerzity se u osob, které užívají statiny kvůli zvýšené hladině cholesterolu, snižuje také riziko výskytu rakoviny prsu a prostaty. To potvrzují i srovnatelná data z laboratorních experimentů a z pokusů na zvířatech.

Onkologové se však na konferenci v New Orleansu shodli v tom, že na preventivní předepisování statinů proti rakovině je ještě příliš brzy. Mají totiž nežádoucí vedlejší účinky, jako poškozování jater a bolesti svalů.

Nové léky sledují takzvanou „cílenou terapii“: zasahují do určitých molekulárních mechanismů, které podporují rakovinné bujení. Dva ze čtyř nových léků napadají více mechanismů současně a jsou proto velmi slibné. Lékaři doufají, že pomohou účinněji bojovat proti ledvinovým nádorům.

DÁLE ČTĚTE:
Jak vypadá léčba statiny v roce 2004?
Izraelští vědci laboratorně zastavili rakovinu tlustého střeva

„Jsem přesvědčen, že tyto prostředky jsou největším skokem kupředu, který jsme kdy dokázali,“ citoval dnes list New York Times Waltera Stadlera, specialistu na rakovinu ledvin z Chicagské univerzity.

V USA je dosud povolen jen jeden z těchto prostředků, Avastin, který se však používá pouze proti rakovině tlustého střeva. Ostatní léky mohou podle odborníků přijít na trh nejpozději za dva až tři roky.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?