Američtí vědci testují nadějnou vakcínu proti ebole

27. 11. 2014 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Americká experimentální vakcína proti ebole vykazuje slibné výsledky a nemá téměř žádné postranní účinky. Uvádí to studie zveřejněná ve středu v odborném časopisu New England Journal of Medicine. Vakcínu vyzkoušelo dvacet dobrovolníků, jejichž imunitní systém prokazatelně zvýšil produkci protilátek.


Dobrovolníci absolvovali v americkém Národním ústavu zdraví čtyřtýdenní testy, během nichž jim lékaři ordinovali pokusnou vakcínu. Polovina z nich, která dostávala zvýšené dávky, měla v organismu i vyšší množství protilátek. Dosud vědci testovali vakcínu jen na opicích.

Dva z dobrovolníků měli krátkodobě zvýšenou teplotu. Širším testům má být vakcína, kterou vyvinula farmaceutická společnost GlaxoSmithKline, podrobena v lednu příští roku, kdy ji vědci chtějí použít v západní Africe.

Virus eboly zabil už přes 5600 lidí, největší počet obětí si vyžádal v Libérii, Sieře Leone a v Guineji. Kromě Američanů testují svou vakcínu proti ebole i kanadští vědci, kteří rovněž zahájili první testování.

Podle odborníků není zatím jasné, jak velké dávky vakcíny by lidé měli dostávat a kdy by se s očkováním mělo začít, aby byla ochrana dostatečná. „Cesta je ještě dlouhá a je na ní nemálo nástrah. Jsme nicméně o krok blíž k řešení,“ uvádí studie časopisu New England Journal of Medicine.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?