Anglie i SRN zesílí ochranu nekuřáků

4. 12. 2006 7:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Anglie a Německo příští rok omezí kouření na veřejnosti. Vyplývá to z prohlášení britské ministryně zdravotnictví Patricie Hewittové a z dohody expertů obou stran německé velké kolice - křesťanských a sociálních demokratů z minulého týdne...


Podle Hewittové zákaz kouření na pracovišti a v uzavřených prostorách začne platit v Anglii od 1. července 2007. Zákon schválila Dolní sněmovna už 14. února a čekalo se na zelenou ze Sněmovny lordů.

Berlínská vláda kancléřky Angely Merkelové se po dlouholetém váhání v pátek odhodlala schválit návrh zákona na ochranu nekuřáků. Návrh předpokládá zákaz kouření ve veřejných budovách, jako jsou úřady, školy, nádraží , nemocnice, dopravní prostředky a restaurace.

Zapálit si v baru nevadí

Nadále bude povoleno zapálit si v barech, pivních stanech a podobných zařízeních s výjimkou diskoték, které podle německých zákonů spadají pod restaurace. Těm dokument povoluje výjimku „vytvořit dveřmi oddělené kuřácké prostory“.

Zatím není jasné, kdy zákon začne platit, ale vzhledem k tomu, že koalice má ve Spolkovém sněmu výraznou většinu, považuje se jeho schválení za formální. Jednotlivé spolkové země navíc budou mít právo upravit si ho podle svých představ.

Podobná protikuřácká opatření už zavedly též Skotsko a Irsko. Od dubna 2007 bude stejné opatření platit také ve Walesu a v Severním Irsku. Z dalších evropských zemí zavedou napřesrok zákazy Litva -od 1. ledna, Francie v únoru a Dánsko od dubna.

V první fázi budou ve Francii nekuřáckými zónami stanice, muzea atd., zatímco restaurace a bary nejpozději do 1. ledna 2008.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?