ANO chce podpořit jednání zastupitelstva o sporných odměnách

7. 4. 2017 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Koaliční jihočeské ANO je rozhodnuto podpořit snahu opozice prosadit svolání mimořádného zastupitelstva kvůli vedení společnosti Jihočeské nemocnice.


Právě vedení této společnosti a odměny pro jeho představitele stojí za nynějšími problémy v koalici a spory kolem hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD). Zimola považuje postoj ANO za porušení koaliční dohody. Opozice dost hlasů ke svolání mimořádného zastupitelstva nemá, s pomocí hlasů ANO by ale potřebnou hranici překonala.

O rozhodnutí ANO řekla předsedkyně jihočeského hnutí Radka Maxová. „Vzhledem k tomu, že hejtman Zimola na dnešním jednání krajské rady nechtěl opět řešit otázku jihočeských nemocnic, jsme připraveni podpořit svolání mimořádného zastupitelstva,“ řekla Maxová. Opoziční ODS, KDU-ČSL a Pro Jižní Čechy mají 17 hlasů. Pro svolání mimořádného zastupitelstva jich potřebují minimálně 19. ANO, které v Jihočeském kraji vládne spolu s ČSSD a hnutím Jihočeši 2012, má 12 mandátů. Čtyři subjekty - opozice a ANO - mají i většinu v zastupitelstvu, které má 55 členů.

Zimola uvedl, že ANO nedodržuje koaliční dohodu. „Domluvili jsme se v pondělí, že nejprve uděláme audit nemocnic a pak můžeme celou záležitost řešit. Fakt, že ANO dnes opět chtělo situaci opakovaně probírat na radě, beru jako porušení této dohody,“ uvedl.

Opozice a s ním i ANO kritizují sociální demokraty kvůli společnosti Jihočeské nemocnice. Tvrdí, že členové představenstva holdingu i dceřiných organizací berou vysoké platy. Kritizují hlavně předsedu představenstva společnosti Jihočeské nemocnice Martina Bláhu, jenž zároveň vede i sedm nemocnic. Opoziční strany uvedly, že Bláhův roční příjem z těchto funkcí činí 7,2 milionu korun. Bláha na svém pozemku v Lipně nad Vltavou nechá stavět rekreační dům, který bude patřit jihočeskému hejtmanovi Jiřímu Zimolovi (ČSSD). Tato věc vyvolala kritiku na Zimolovu adresu. Hejtman v minulosti uvedl, že část peněz za objekt už zaplatil a zbytek uhradí po kolaudaci. Obvinění z něčeho nekalého důrazně odmítl. Opoziční zastupitelé se domnívají, že vedení kraje vyvádí z nemocnic peníze.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?