Antibiotika nesnižují riziko infekce po cholecystektomii

24. 9. 2014 10:28
přidejte názor
Autor: Redakce

Jean Marc Regimbeau z Université dAmiens a jeho kolegové sledovali pooperační stav více než 400 pacientů, kteří trpěli mírnou až středně těžkou akutní cholecystitidou a podrobili se cholecystektomii.




Pacienti byli náhodně rozděleni do dvou skupin. Jedna pokračovala i po operaci v léčbě antibiotiky. Druhá po operaci antibiotika nedostávala. Postoperativní infekce postihla 13 % pacientů v obou skupinách. Obě skupiny měly i stejně dlouhou dobu hospitalizace a stejně často byli pacienti z obou skupin po propuštění znovu hospitalizováni.
Autoři studie uvádějí, že jak Infectious Diseases Society of America, tak i World Society of Emergency Surgery doporučuje po cholecystek tomii podávání amoxicilinu společně s kyselinou klavulanovou nebo sulbaktamem.
Regimbeau propočítal, že jen v roce 2010 bylo ve Francii zaznamenáno 37 499 případů cholecystitidy. Z toho 90 % byla cholecystitida stupně I a II. Pokud tito pacienti skutečně nepotřebují po operaci antibiotika, která jsou obvykle podávána po dobu 5 dní, znamenalo by to výrazné snížení spotřeby antibiotik. S ohledem na narůstající rezistenci patogenních bakterií k antibiotikům považuje Regimbeau každé snížení spotřeby těchto léků za důležité.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?