Antimonopolní úřad prověřuje milionovou zakázku nemocnice

30. 9. 2010 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
K Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže se odvolala firma Phillips, která se účastnila tendru na magnetickou rezonanci.


Zakázka v desítkách milionů korun pro Karlovarskou krajskou nemocnici (KKN) uvízla v hledáčku antimonopolního úřadu. Tentokrát státní úředníci prověří tendr na magnetickou rezonanci za pětadvacet milionů korun, který byl vyhlášen letos v únoru a stále není u konce. Proč?

Řádná výběrová komise jako vítěze určila firmu Phillips, ovšem Zdeněk Horák, generální ředitel KKN, si vybral firmu Siemens. Konkurenční Phillips proto podal odvolání k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). „Ano, ÚOHS zahájil správní řízení ve věci Modernizace a zařízení,“ potvrdil informaci mluvčí Kristián Chalupa.

Krajský radní pro zdravotnictví Václav Larva nebyl odvoláním firmy Phillips k antimonopolnímu úřadu nijak překvapen. „Dalo se očekávat, že v případě dvou účastníků vyběrového řízení se ten, který neuspěje, odvolá. Budeme tedy čekat na rozhodnutí ÚOHS, což může samozřejmě znamenat průtahy v realizaci stavby. Jsem přesvědčen, že jsme však ve výběrovém řízení rozhodli správně,“ uvedl.
Magnetická rezonance je totiž určena pro pavilon urgentní medicíny, který kraj buduje v karlovarské nemocnici a bude stát půl miliardy korun.

Hlavními kritérii výběrového řízení na tento přístroj byly podle Larvy cena a servisní cena a další parametry.

Ovšem právě zadávací podmínky výběrového řízení na magnetickou rezonanci prošly řadou změn.

Výběrové řízení bylo původně údajně šité na míru právě firmě Siemens, jak v dubnu letošního roku potvrdil v médiích tehdejší předseda představenstva KKN Václav Larva. „V magnetické rezonanci se používá kapalné helium jako chladicí médium. Práce s tím médiem je možná několika způsoby. Jeden způsob se nazývá bezodpadová technologie. A tu používá jen firma Siemens. A ta byla v zadávacích podmínkách výběrového řízení. Čili ostatní firmy by byly automaticky vyřazeny z výběrového řízení. Phillips měl pravdu, když podal námitku,“ uvedl Larva 22. dubna pro MfD.

Zadávací podmínky podle Larvy ale vznikly ještě za bývalého vedení krajské nemocnice a nový management tuto podmínku odstranil. „Jinak bychom řekli: Výběrové řízení musí vyhrát Siemens, protože jiné firmy tuto technologii nepoužívají,“ zdůraznil tehdy Larva.

To se ale nelíbilo firmě Siemens, a proto podala námitku proti změnám zadávacích podmínek. Nově jmenovaný krizový manažer Zdeněk Horák jejich námitce vyhověl a opět změnil zadávací podmínky podle požadavků firmy Siemens.

Do vlastní soutěže se pak přihlásili čtyři uchazeči. Řádně ustanovená pětičlenná výběrová komise nakonec vybrala jako vítěznou nabídku firmy Phillips. Poté ale opět zasáhl generální ředitel KKN Horák. Rozhodnutí komise sám změnil a za definitivního vítěze soutěže určil firmu Siemens. Tedy tu společnost, která měla vyhrát původně.

„Rozhodl jsem tak proto, že firma Siemens nabídla ekonomicky transparentnější výrazněji levnější variantu. Měl jsem k tomu plné oprávnění, vše jsem konzultoval se členy představenstva Karlovarské krajské nemocnice.

Bylo to po dohodě. Tlak konkurenční firmy na získání zakázky byl neúměrně velký,“ zdůraznil Horák.

Karlovarská krajská nemocnice má s problémovými zakázkami už zkušenosti. S obdobnými problémy se totiž potýká výběrové řízení na lůžkové komponenty v řádech mnoha desítek milionů korun a nákupy přístrojové techniky z Regionálního operačního programu. Tyto přístroje a postele jsou určeny do všech tří nemocnic v Karlovarském kraji.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?