Antimonopolní úřad zrušil zadávací řízení Krajské zdravotní

2. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil prvoinstančním rozhodnutím tendr ústecké Krajské zdravotní na modernizaci a obnovu přístrojového vybavení cerebrovaskulárního centra a iktových center.




Důvodem je podle ÚOHS nedodržení postupu při otevírání obálek s nabídkami. Rozhodnutí je pravomocné, Krajská zdravotní má možnost podat rozklad do konce května.

Porušení podmínek transparentnosti

Krajská zdravotní vypsala veřejnou soutěž loni v červenci. Lhůta pro zaslání nabídek byla do konce září. K vlastnímu otevírání obálek s nabídkami mělo dojít bezprostředně po skončení této lhůty. „Zadavatel nezahájil otevírání obálek ihned po uplynutí lhůty pro podání nabídek, čímž nedodržel zásadu transparentnosti, přičemž tento postup mohl ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky, a dosud nedošlo k uzavření smlouvy,“ uvedl antimonopolní úřad ke svému rozhodnutí. Úřadu se také nelíbilo, že Krajská zdravotní opravovala oznámení o vypsání daného tendru ve Věstníku veřejných zakázek a v Úředním věstníku Evropské unie v odlišných termínech.

Neusnášeníschopnost

Reálně byly obálky s nabídkami otevírány až začátkem listopaÚřad du. Důvodem byla skutečnost, že devítičlenná komise jmenovaná k posouzení nabídek nebyla schopná se sejít dříve. Šest členů na svou funkci v komisi v září rezignovalo, taktéž dva náhradníci. Posléze se z termínu stanoveného pro otevírání obálek omluvili další dva členové a tři náhradníci. Navíc se někteří členové komise a náhradníci vůbec nevyjádřili, zda se otevírání obálek zúčastní, a nepotvrdili svou účast, přestože jde o jednu z podmínek transparentního výběru.

Odklad hodnocení

Otevírání obálek 30. září se nakonec účastnil pouze jeden člen komise, který se s uchazeči i zástupci zadavatele domluvil na odkladu. To je v přímém rozporu s názorem ÚOHS. „Otevírání nabídek musí být realizováno v co nejkratším čase tak, aby nebylo možné jakkoli manipulovat s nabídkami,“ uvedl úřad. Krajská zdravotní se ovšem hájí tím, že při tak kritickém stavu komise nebylo možné jednat jinak.
Antimonopolní úřad také upozornil na změny kritérií některých poptávaných zakázek v průběhu výběrového řízení. Tendr za téměř sto milionů tak svým rozhodnutím zrušil.

Masaryková nemocnice Ústí nad Labem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?