Antonín Karásek končí jako ředitel Uherskohradišťské nemocnice

12. 3. 2013 7:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Antonín Karásek končí jako ředitel Uherskohradišťské nemocnice, která jako jediná z krajských nemocnic byla za loňský rok zisková. Kraj je jediným akcionářem nemocnic a jejich valnou hromadou je zasedání krajské rady. Včera odvolala a jmenovala kompletně nové představenstvo včetně jeho předsedy Karáska. Sám pak podal výpověď i z místa ředitele nemocnice, řekl ČTK náměstek hejtmana pro zdravotnictví Lubomír Nečas (SPOZ). Novým ředitelem se stal Petr Sládek.


„Důvodem byly především odchody lékařů. V posledních dvou letech jich odešlo z této nemocnice téměř 20 procent. Museli být nahrazeni a ne vždy byli nově příchozí na stejné úrovni jako jejich předchůdci,“ uvedl Nečas. Podle něj hrozil odchod dalších doktorů. „Měli jsme informace, že se to může stát. Oficiálně o problémech ale nemluvili, aby nebyli odejiti. Bývalý ředitel totiž vedl velmi přísný režim,“ prohlásil Nečas. Dodal, že se někteří z lékařů vyjádřili, že by se po změně ředitele, kterým se stal lékař ORL a před několika lety i náměstek ředitele Petr Sládek, do nemocnice vrátili.

Karásek odmítl, že by měl problémy s lékaři. „Nemám tento názor,“ řekl ČTK. Podle něj je nemocnice v dobrém stavu. Loni hospodařila se ziskem skoro čtyři miliony korun, uvedl. „Počty pacientů rostou, nemocnice vzkvétá. Jako jediní v kraji stavíme za vlastní a nakupujeme přístroje za vlastní,“ řekl Karásek. Podle něj při odvolání nehrálo roli jeho členství v opoziční ODS (koalici kromě SPOZ tvoří ČSSD a KSČM). „Hrál tam roli úspěch, který se v našich krajích neodpouští,“ míní Karásek. V nemocnici by chtěl pracovat jako urolog. „Rád bych se vrátil k verpánku,“ dodal.

Personální situace v Uherskohradišťské nemocnici se vyhrotila při odborářské akci Děkujeme, odcházíme na začátku roku 2011. Karásek nejdříve odmítal přijmout zpět všechny lékaře, kteří podali výpověď. Trval na tom, že si musejí podat žádost o přijetí do pracovního poměru. Nakonec se s doktory dohodl s podmínkou, že přijdou o příspěvek za věrnost, který nemocnice vyplácí formou příspěvku na penzijní připojištění. Nemocnice byla jediná v Česku, která nechtěla stažení výpovědí akceptovat.

Zástupci opozičních STAN a KSČM později vyzvali krajskou radu, aby se postupem Karáska zabývala a případně ho odvolala. Podle nich Karásek destabilizoval odborné zázemí nemocnice, mstil se lékařům, kteří se účastnili výzvy Děkujeme, odcházíme, a snažil se, aby z nemocnice odešli. Asi stovka lékařů tehdy sepsala petici na jeho odvolání. Krajská rada tvořená zástupci ČSSD, ODS a KDU-ČSL ho neodvolala. Naopak, funkce ve výběrovém řízení neobhájili tři primáři, kteří patřili mezi jeho kritiky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?