APO zakončila třetí ročník na britském velvyslanectví

4. 1. 2016 10:23
přidejte názor
Autor: Redakce

Setkání absolventů Akademie pacientských organizací APO Alumni II se konalo v sídle britské velvyslankyně v ČR Jan Thompsonové, OBE. Pacienti zde diskutovali s představiteli MZ, Světové zdravotnické organizace i Evropského pacientského fóra.




Akademie pacientských organizací (APO), kam se v roce 2015 zapojilo 71 pacientských organizací, je edukační projekt určený pro česká pacientská sdružení. Snaží se přispět k řešení jejich hlavních problémů a umožnit jim lépe hájit práva i potřeby pacientů. Za jeho zrodem stojí Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP). „Snažíme se do diskusí o systému zdravotní péče zapojit i pacienty a jejich organizace tak, aby byl celý systém efektivní a dobře nastavený,“ uvedl výkonný ředitel AIFP Jakub Dvořáček. Vzdělávání pacientských organizací probíhá pod hlavičkou AIFP již třetím rokem.
Ředitelka Evropského pacientského fóra Nicola Bedlingtonová zdůraznila, že pro zdravé fungování pacientské organizace je velmi důležité, aby byla organizace soběstačná. Současným trendem je společná komunikace a spolupráce pacientů s lékaři i zapojením farmaceutického průmyslu.
V současnosti působí v ČR kolem 230 pacientských organizací a skupin, téměř polovina z nich je plně aktivní. Nejvíce pacientských organizací se věnuje pacientům, kteří trpí onkologickými nemocemi, diabetem, pacientům tělesně postiženým a lidem s duševními poruchami. Nejpočetněji jsou tato sdružení zastoupena v Praze, Jihomoravském a Ústeckém kraji, své služby ale většinou nabízejí občanům z celé republiky. Celkem v ČR žije více než 4,5 milionu lidí, kterým by pacientské organizace mohly pomoci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?