APSS ČR vydává Doporučený standard kvality pro domovy pro seniory ČR

20. 8. 2015 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR (APSS ČR) jako největší profesní sdružení v sociálních službách vydává Doporučený standard kvality poskytovaných služeb v domovech pro seniory v ČR.


Doporučený standard kvality vznikl na základě dvouleté práce týmu odborníků, jejichž cílem bylo vytvořit standard z pohledu uživatele služby, tj. seniora. Doporučený standard je rozdělen do pěti oblastí:

* ubytování,

* stravování,

* kultura a volný čas,

* partnerství a péče.

Celkově obsahuje devadesát dva kritérií. Ta byla ověřována u více než dvou stovek seniorů v šesti krajích ČR.

„Ačkoliv v posledních deseti letech došlo k výraznému zvýšení kvality poskytovaných služeb v domovech pro seniory a celá řada z nich je naprosto srovnatelná s obdobnými zařízeními v západní Evropě, stále je co zlepšovat a čemu se učit. Často jde i o malé detaily, změny a nápady, které mnohdy ani nestojí moc peněz, ale vedou ke zvýšení komfortu i kvality života seniorů,“ uvedl prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Jiří Horecký.

Doporučený standard myslí i na detaily a jednotlivosti jako např. vybavení pokoje, možnosti regulace teploty na pokoji, možnosti zastínění denního světla, ale i velikost pokoje a všech ostatních místností.

Důraz je kladen také na možnost výběru z více druhů jídla, kulturu stolování, volnočasové aktivity, ale i na oblast partnerství, tzn. individuální přístup, komunikaci a respektování všech potřeb seniorů.

Doporučený standard obsahuje v oblasti péče mimo jiné terapeutické aktivity, rehabilitaci, ale i někdy oblasti opomíjené, jako je prevence pádů, podvýživy či dehydratace seniorů.

Doporučený standard kvality pro domovy pro seniory ČR je prvním a jedinečným materiálem tohoto druhu v České republice, který má plnit několik cílů:

- pomoci seniorům a rodinným příslušníkům ve výběru kvalitních domovů pro seniory, ukázat co mají od kvalitního zařízení očekávat a požadovat;

- motivovat personál a celkově zvyšovat kvalitu služeb i vybavení v domovech pro seniory;

- stanovovat neformální hranici „kvalitních a nekvalitních“ domovů pro seniory v ČR.

„Doporučený standard kvality je pomůckou zejména pro seniory a jejich blízké k rozpoznání běžného standardu a toho, co mají od každého domova pro seniory očekávat,“ zdůraznil Jiří Horecký.

Doporučený standard je zdarma přístupný veřejnosti, v elektronické podobě jej najdete ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?