Arabové smlouvají ceny za ošetření

30. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Horké chvíle někdy prožívá vedení karvinské nemocnice. Několik Arabů často přijde smlouvat o ceně za ošetření. Problém je v tom, že do Česka většinou přijíždějí bez jakéhokoliv zdravotního pojištění. Stovky mohovitých Arabů se jezdí každoročně léčit do karvinských Lázní Darkov...


Při nenadálých zdravotních problémech nebo úrazu většinou skončí v Nemocnici s poliklinikou v Karviné-Ráji. Po ošetření však nastávají vedení nemocnice problémy, jak peníze od pacientů vymoci, protože většina Arabů nemá zdravotní pojištění. „Když dojde k platbě za léčení, přicházejí k nám a smlouvají o cenách. Diví se, že máme fixní poplatky za výkony, protože jsou zvyklí smlouvat o všem,“ vylíčila praxi ekonomická náměstkyně nemocnice Eliška Čechová.

„Máme s tím problémy. Vždycky jich přijde několik a dohadují se s námi. Přicházejí několikrát za sebou a jsou velmi neodbytní. Hádají se, že je to nepořádek, že po nich chceme velké peníze,“ dodala Čechová. Nemocnice má jistotu proplacení nákladů za léčení pouze u zahraničních návštěvníků, kteří jsou ze zemí Evropské unie. U mimoevropských nastávají komplikace.

Před časem ošetřovali arabského pacienta s vážnými žaludečními problémy, který ležel na anesteziologicko - resuscitačním oddělení. Cena za ošetření se vyšplhala na 600 tisíc korun. Další Arab musel za ošetření zaplatit 300 tisíc korun. „My s nimi nemůžeme o cenách smlouvat. Ty jsou tabulkově dané,“ podotkla ekonomická náměstkyně nemocnice. „Převážně za ošetření nakonec zaplatí. Oni tady mají své zástupce, přes které si vymění české peníze a uhradí ošetření. Najdou se však případy, kdy od nich peníze nedostaneme,“ doplnila.

Náměstkyni zaráží, že Arabové nemají při dlouhodobých návštěvách v karvinských lázních žádné zdravotní pojištění. „Přitom jde převážně o nemocné lidi, kteří se jezdí léčit do Lázní Darkov. Pro ně by bylo daleko výhodnější, kdyby si nějaké pojištění zařídili. Když jsem se jich ptala, proč ho nemají, tak mi řekli, že to nejde zařídit,“ upozornila Čechová.

Zástupce cestovní kanceláře Rosi Company, která zařizuje pobyty arabských klientů v karvinských Lázních Darkov, řekl, že jejich společnost podobné problémy nemá. „Nemocnice nám pošle fakturu a my jí za ošetření zaplatíme. Problémy jsou zřejmě u jiných cestovních kanceláří, které za své klienty neplatí,“ poznamenal.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?