Archivace dokumentace vzniklé před 1. 4. 2012

16. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Jak se nás v praxi dotýkají změny v povinnosti délky archivace již existující zdravotnické dokumentace, vyplývající z vyhlášky č. 98/2012 Sb., o zdravotnické dokumentaci? Jsme povinni již existující archiv a jeho skartační řád přehodnotit ve smyslu nových lhůt a připustit tak faktickou retroaktivitu právní normy, nebo se nově stanovené lhůty týkají až zdravotnické dokumentace vzniklé po datu účinnosti vyhlášky? S účinností od 1. 4. 2012 upravuje bližší podmínky archivace zdravotnické dokumentace vyhláška č. 98/2012 Sb., o zdravotnické dokumentaci. Tato vyhláška stanovuje nejen náležitosti této dokumentace, ale také pravidla pro její vedení a uchovávání. Poskytovatel zdravotních služeb tak vede a uchovává zdravotnickou dokumentaci v souladu se zásadami stanovenými v příloze č. 2 k této vyhlášce. Zdravotnická dokumentace se uchovává po dobu 5 let, pokud není jiným právním předpisem nebo v příloze č. 3 k této vyhlášce stanoveno jinak. Doba uchovávání zdravotnické dokumentace vedené o pacientovi jedním poskytovatelem počíná běžet 1. dnem měsíce ledna následujícího kalendářního roku po dni, v němž byl proveden poslední záznam ve zdravotnické dokumentaci pacienta, pokud není v příloze č. 3 k této vyhlášce stanoveno jinak. V případě zdravotnické dokumentace vedené v elektronické podobě je každý záznam do dokumentace opatřen elektronickým podpisem.




Přechodná ustanovení

Na vznesený dotaz odpovídají, byť ne zcela přehledně, přechodná ustanovení vyhlášky o zdravotnické dokumentaci, která jsou shrnuta v § 7 vyhlášky. Podle těchto přechodných ustanovení platí, že na zdravotnickou dokumentaci, která začala být vedena přede dnem 1. 4. 2012, se vztahují přílohy č. 2 a č. 3 k této vyhlášce. Pokud u této zdravotnické dokumentace uplynula doba uchování určená podle § 5 vyhlášky před 1. 4. 2012 a skartační řízení nebylo provedeno nebo zahájeno podle předchozích právních předpisů, lze potřebnost zdravotnické dokumentace posoudit ode dne 1. 7. 2013. Pokud u zdravotnické dokumentace vedené přede dnem 1. 4. 2012 již bylo zahájeno skartační řízení, dokončí se podle předchozí vyhlášky o zdravotnické dokumentaci.
Z přechodných ustanovení tak vyplývá, že i na zdravotnickou dokumentaci, která začala být vedená před 1. 4. 2012, se vztahují pravidla pro uchovávání zdravotnické dokumentace uvedená v přílohách č. 2 a č. 3 vyhlášky č. 98/2012 Sb. Nezbývá tak než již existující archiv a skartační řád přehodnotit ve smyslu nových lhůt. Toto pravidlo neplatí pouze pro zdravotnickou dokumentaci vedenou přede dnem 1. 4. 2012, u které již bylo zahájeno skartační řízení, jež se dokončí podle předchozí právní úpravy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?