Archivy nemocnic v Karlovarském kraji přestávají stačit

16. 9. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Karlovarském kraji mají stále větší problém s ukládáním a archivací zdravotnické dokumentace. Archivy jsou plné a přitom administrativy ve zdravotnictví v posledních letech stále přibývá.


Ulehčení, zejména sestrám, by měla přinést až novela zákona, kterou připravuje ministerstvo zdravotnictví, řekla v Karlových Varech náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová.

Karlovarská krajská nemocnice (KKN) dává ročně statisíce korun na údržbu a pronájem prostor pro archivní dokumentaci. Archiv v Jáchymově je už na hraně své kapacity a nalezení dalších vhodných prostor bude podle generálního ředitele KKN Josefa Märze otázkou až milionů korun.

„I když vyhláška říká, že některé věci musíme skladovat deset let, jiné padesát a další sto let. Nikdo ale nemá čas třídit tak velké množství papírů a ve výsledku se tak nakonec archivuje sto let všechno,“ řekl März.

Přechod na elektronickou formu ukládání dat by sice snížil náklady na archivaci, ale měl by zase vysoké vstupní náklady. Vyřešen totiž není například systém elektronických podpisů, který by měl mít každý zdravotník, který do dokumentace zapisuje.

Zdravotní dokumentace ve velké míře zůstává na zdravotních sestrách. „Sestřičky by měly pomáhat pacientům, a ne úřadovat. To by si brzy mohly místo sesterské uniformy oblékat klotové rukávy,“ uvedla Arnoštová. Podle ní současná vyhláška nařizuje vést sestrám i dokumenty, které ve výsledku nejsou pro léčbu pacienta podstatné a jsou jen administrativní zátěží.

Ministerstvo zdravotnictví proto připravuje novelu zákona, která by měla nemocniční byrokracii aspoň částečně zjednodušit. „Účinnost této novely by pak měla být už od druhé poloviny příštího roku,“ řekla Arnoštová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?