Areál nemocnice v Litoměřicích se má stát součástí jejího jmění

5. 8. 2019 8:38
přidejte názor
Autor: Redakce
Areál nemocnice v Litoměřicích by se měl stát součástí základního kapitálu akciové společnosti Nemocnice Litoměřice, kde je město nyní stoprocentním akcionářem. Vedení Litoměřic to chce udělat, protože hledá strategického partnera, který by se stal v akciové společnosti menšinovým podílníkem. Usnesení o navýšení základního kapitálu přijala už v červenci rada města, v září jej musí schválit zastupitelstvo. Řekl místostarosta Litoměřic Karel Krejza (ODS).


"Před přechodem na akciovou společnost zhruba před dvěma lety byly také nemovitosti součástí příspěvkové organizace. Proto nám přijde logické vložit nemovitosti do základního jmění nemocnice," řekl Krejza. Město podle něj navíc čelilo kritice, že při případném prodeji stoprocentního podílu v akciové společnosti by nemovitosti zůstaly v majetku města, což by pro něj představovalo zátěž.

Strategický partner by měl získat podíl do maximální výše 49 procent a svým vkladem společnosti rozšířit, řekl Krejza.

Litoměřice už na konci minulého volebního období začaly řešit budoucnost nemocnice, jejíž provoz každoročně dotují deseti až dvaceti miliony korun. Nemocnice má personální problémy a potřebuje podle radních peníze na rozvoj. Zamýšlený pacht napadl antimonopolní úřad, poté zvažovalo vedení města prodej stoprocentního podílu v akciové společnosti Nemocnice Litoměřice. Proti tendru se postavila opozice a obavy o budoucnost zdravotnického zařízení vyjádřily některé obce v okrese. V září bude veřejnost i vedení města o nemocnici debatovat s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (ANO).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?