Armáda opět zajistí dopravu humanitární pomoci do Afghánistánu

26. 6. 2014 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Armáda bude i nadále zajišťovat občanskému sdružení Berkat dopravu humanitární a zdravotnické pomoci do Afghánistánu. Zabezpečení letecké přepravy na další rok do konce června 2015 schválila vláda. Vyplývá to z výsledků jednání zveřejněných na internetu.


Berkat poskytuje podle ministerstva obrany humanitární pomoc Afgháncům již od roku 2010. Zajišťuje jim zdravotnický, hygienický a humanitární materiál nebo i oční rohovky pro transplantace.

Zásilky do Afghánistánu jsou posílány v rámci vojenských letů, které vozí zásoby určené pro misi české armády. „Množství ani hmotnost dopravované pomoci se přitom na výši nákladů na provedení těchto letů nikterak neprojevují,“ uvedlo tiskové oddělení ministerstva obrany.

Občanské sdružení Berkat dosud za pomoci armády do Kábulu dopravilo například oční rohovky z Oční tkáňové banky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Pacientům je v Kábulu transplantují afghánští lékaři vyškolení českými kolegy. Od roku 2005 bylo v Afghánistánu provedeno asi 250 transplantací oční rohovky.

V rámci další humanitární pomoci bylo v roce 2013 dodáno do Afghánistánu 33 krabic obsahujících zejména oděvy, obuv a školní potřeby pro děti z nejchudších rodin.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?