Armáda poskytne lékaře, sanitky, vrtulníky a letadla

10. 2. 2011 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
V případě, že 3800 lékařů odejde z nemocnic, armáda je schopna nasadit až 1000 vojáků - lékařů, policistů, řidičů a posádek vozů - a spoustu vojenské techniky, aby je nahradila.


Oznámil to ve středu po jednání s premiérem Petrem Nečasem a ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem ministr obrany Alexandr Vondra. Opoziční ČSSD se ale domnívá, že armáda odchod lékařů nevyřeší.

„Ministerstvo obrany nemůže kompletně nahradit výpadek, který může v důsledku krizové situace v českém zdravotnictví nastat, ale je připravena pomoci,“ řekl Vondra. Dodal, že armáda má tři vojenské nemocnice, v nichž se běžně léčí civilisté, a to v Praze, Brně a Olomouci, a také Ústav leteckého zdravotnictví. K dispozici jsou i kapacity dvou polních nemocnic se základnou v Hradci Králové. „Její lékaři jsou v tuto chvíli nasazeni v různých civilních zdravotnických zařízeních,“ řekl Vondra.

Uvedl, že v armádě je 230 vojáků z povolání - lékařů s atestací a 120 vojáků - lékařů ve speciální přípravě. Ti nemohou pracovat samostatně, ale pod dozorem. V kamenných nemocnicích je dále 450 civilních lékařů. Vondra dodal, že nikdo v těchto zařízeních nepodal v rámci akce Děkujeme, odcházíme, výpověď.

Premiér řekl, že vojenské nemocnice se připraví na případnou krizi stejně jako fakultní nemocnice, tedy omezí plánované operace a vyčlení lůžka pro případný příliv nových akutních pacientů. Ministr zdravotnictví Leoš Heger pomoc by byly hrazeny v rámci armádního výcviku. Lékaři ze dvou polních nemocnic by mohli cíleně působit buď v kraji, kde by byla péče nejvíce ohrožena odchodem lékařů, anebo v různých nemocnicích kdekoliv.

Podle premiéra výpomoc armády „není žádné zázračné řešení. Představa, že všechno vyřeší armáda nebo že budeme budovat polní nemocnice, to jsme nikdy neříkali ani omylem. To je věc, o které není nutné s námi polemizovat,“ řekl Nečas.

Narážel tak na slova středočeského hejtmana a stínového ministra zdravotnictví za ČSSD Davida Ratha. Ten včera řekl, že armáda není schopna vyřešit situaci v nemocnicích po případném odchodu lékařů. Jedna armádní polní nemocnice by podle něho nedokázala péči nahradit, „ani kdyby kočovala každý den jinde“.

„Armáda je schopna vyřešit situaci v jedné z osmi desítek okresních nemocnic. Vláda by se spíše než na mobilizaci armády měla zaměřovat na jednání. Jedním z možných řešení je převedení nabízených financí do nově zřízené tarifní tabulky,“ dodal Rath.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?