Asistovaných sebevražd ve Švýcarsku trvale přibývá

28. 3. 2012 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Švýcarsku dlouhodobě rostě počet asistovaných sebevražd, které tam jsou legální a do alpské země za nimi jezdí i cizinci. Na eutanazie nyní ve Švýcarsku připadá pět z každých 1000 úmrtí, informovala agentura AP s odvoláním na zveřejněné oficiální statistiky.


Možnosti usmrcení na žádost jen v roce 2009 využilo 300 lidí žijících ve Švýcarsku, uvedla agentura AFP. Statistiky zahrnují jen osoby, které ve Švýcarsku trvale žily.

Švýcarské úřady v posledních letech zaznamenaly trvalý nárůst počtu usmrcení na žádost. V roce 1998 jich bylo 43, v roce 2009 už 297. Starší statistiky nejsou k dispozici, ačkoli jsou asistované sebevraždy ve Švýcarsku legální od roku 1942.

Průzkum ukázal, že téměř 90 procent lidí, kteří v posledních 12 letech zemřeli na žádost, byli lidé ve věku od 55 let výše. Věková skupina pod 35 let tvořila jen procento - zhruba 20 vyžádaných úmrtí za posledních 12 let. Zhruba 55 procent lidí žádajících o asistovanou sebevraždu byly ženy.

Většina pacientů, kteří asistované sebevraždy využili, trpěla smrtelnou nemocí, většinou rakovinou. Nejméně 71 lidí, kteří se během sledovaného období rozhodli zemřít za asistence lékařů, byly osoby trpící depresemi. Slepců bylo 24.

Do statistik nejsou zahrnuty údaje z ústavů, jakým je známá klinika Dignitas, která poskytuje asistované sebevraždy cizincům a která si vede vlastní statistiky. Dignitas uvádí, že v letech 1998-2011 pomohla na smrt 1169 cizincům, z nichž 664 byli Němci, 182 Britové a 117 Francouzi.

Loni švýcarská vláda upustila od plánů zpřísnit pravidla pro práci ústavů poskytujících asistované sebevraždy s odůvodněním, že by to mohlo omezit svobodu jednotlivců.

Eutanazie, neboli „smrt z milosti“, je legální také v Nizozemsku, Lucembursku, Belgii a v americkém státě Oregon. Jediné další dvě země, které disponují statistikami o provádění eutanazie, jsou Belgie a Nizozemsko.

V Belgii, kde eutanazii umožnil zákon z roku 2002, připadalo v roce 2009 téměř osm asistovaných sebevražd na každých 1000 úmrtí. V Nizozemsku, kde je eutanazie legální rovněž deset let, bylo předloni zaznamenáno provedení 2,3 eutanazie na tisícovku úmrtí.

Eutanazii lékaři zpravidla poskytují pacientům, jejichž nemoc označili za neléčitelnou a kteří trpí nesnesitelnými bolestmi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?