Asociace nemocnic: Na platy bude chybět půl miliardy

22. 2. 2018 11:04
přidejte názor
Autor: Redakce

Mzdy českých lékařů a zdravotníků jsou výrazně podhodnocené. Proto mají i na letošek slíbený růst platů o deset procent. Asociace nemocnic ale varuje – na platy bude ve skutečnosti chybět více než půl miliardy a mnoho zdravotníků přidáno vůbec nedostane.




Ačkoliv se vláda Andreje Babiše (v demisi) tváří, že peníze na zdravotnictví jsou a budou, zdá se, že to není tak úplně pravda. Asociace českých a moravských nemocnic (ASČM) opakovaně upozornila, že letos naopak bude chybět přes půl miliardy korun na platy zdravotníků a lékařů v nemocnicích. Ty jim přitom podle příslibů ministerstva zdravotnictví měly vzrůst o deset procent.

Peníze nemocnice dostávají podle tzv. úhradové vyhlášky, která se každý rok aktualizuje. Na letošek sice slibuje zdravotníkům z nemocnic deset procent k platu navíc, ale zřejmě nebude kde brát, varuje Asociace českých a moravských nemocnic.

Asociace nemocnic: Dostatek zdrojů? Jen iluze

„Podle modelací úhrad dle úhradové vyhlášky bude v roce 2018 deficit mzdových prostředků na platy v nemocnicích AČMN více než půl miliardy,“ uvedl ředitel asociace Stanislav Fiala. Ohradil se tak proti zdravotnickým odborům, které pochválily ministerstvo právě za úhradovou vyhlášku.

„Ze strany odborů jde o dezinformaci ministra i veřejnosti. Vytváření iluze o dostatku zdrojů na platy může jen poškodit nemocnice a především jejich zaměstnance,“ dodal Fiala. Novější analýzy podle něj dokonce ukazují, že na platy v nemocnicích bude chybět ještě více, než asociace odhadovala loni.

Více informací na:

Zdravotnictvivolaopomoc.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?