Asociace nemocnic se dohodla se slovenskými odbory na růstu platů

10. 5. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Plat každého zaměstnance ve zdravotnických zařízeních, která jsou sdružena v Asociaci nemocnic Slovenska (ANS), se do konce roku zvýší proti loňskému roku nejméně o šest procent. V průměru by ale mělo jít až o osmiprocentní růst. Vyplývá to z kolektivní smlouvy...


Martin - na které se v úterý v Martině dohodli zástupci asociace a Slovenského odborového svazu zdravotnictví a sociálních služeb. ANS sdružuje 53 menších zdravotnických zařízení.

„Odborový svaz měl požadavek, aby u všech zaměstnanců bylo navýšení o osm procent. S tím asociace nemocnic nesouhlasila, protože potřebujeme výrazně rozlišit mzdy u našich zaměstnanců. To znamená, že například uklízečce potřebujeme zvýšit mzdu o šest procent, ale pracovníkovi na ARO o 12 procent,“ řekl ČTK prezident ANS Marián Petko. Upozornil, že dohodnuté zvýšení mezd se nebude týkat zaměstnanců, kterým je například kvůli neplnění povinností krácená mzda.

Spokojenost s kolektivní smlouvou vyjádřil i šéf odborářů Andrej Kučinský. Zároveň připomněl, že za práci o svátcích patří zaměstnanci vedle platu i mzdové zvýhodnění ve výši nejméně 60 procent jeho průměrného výdělku. „Bude záležet na kolektivních podnikových smlouvách, jestli se toto číslo zvýší, ale nejméně to může být 60 procent,“ dodal Kučinský.

Odborový svaz se minulý měsíc dohodl na dvacetiprocentním zvýšení platů ve fakultních nemocnicích, které na přelomu března a dubna vystoupily z ANS a vytvořily Asociaci fakultních nemocnic. Nárůst mezd však může přinést problémy. Nemocnice totiž nedostaly na vyšší platy peníze od státu a nárůst tak budou muset pokrýt ze svého.

Dohody odborářů navíc neznamenají, že všichni lékaři se mohou těšit na vyšší platy. Slovenské zdravotnictví je roztříštěné do řady asociací a odborových svazů. Nedostatek finančních prostředků a nízké platy ale trápí všechny. Například zaměstnanci bratislavské fakultní nemocnice pokračují ve stávce, která začala počátkem dubna. Na konci dubna však drtivá většina nemocnic od protestu upustila a bratislavská nemocnice zůstala osamocena.

Místní lékaři zpočátku protestovali tak, že odmítali poskytovat ambulantní péči. Nyní ale přitvrdili a od 2. května část z nich neslouží pohotovost.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?