Asociace sester nechce, aby se platy lékařů řešily na úkor jiných

7. 12. 2010 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká asociace sester (ČAS) dnes varovala vládu před tím, aby se mzdy lékařů pod tlakem odborů a České lékařské komory řešily na úkor jiných zdravotníků. V takovém případě by se prý o svá práva začaly víc brát i sestry a další zdravotnické profese.


„ČAS by byla v takové situaci nucena aktivizovat nelékaře a podniknout podobnou nátlakovou akci, jakou předvádějí lékaři. Nelékaři jsou odpovědnější. Jsou možná méně slyšet než určitá skupina lékařů, nicméně není možné, aby na svůj pragmatický postoj k problémům českého zdravotnictví doplatili,“ uvedla prezidentka asociace a bývalá ministryně zdravotnictví Dana Jurásková v tiskovém prohlášení, které má ČTK k dispozici.

ČAS přitom podle ní reprezentuje nejen 80.000 všeobecných sester, ale i jiné profese, jako jsou zdravotničtí asistenti, zdravotní laboranti, nutriční terapeuti, asistenti hygienické služby a další.

Asociace podle ní se znepokojením sleduje aktivity Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) a České lékařské komory (ČLK) v oblasti nedocenění platů „některých skupin lékařů v Česku“. Do této chvíle prý asociace chápala, že se české zdravotnictví dostalo do situace akutního nedostatku peněz, a jakékoliv požadavky na zvyšování platů členů ČAS jsou proto nereálné.

I platy zdravotníků z nelékařských profesí jsou přitom podle Juráskové dlouhodobě podhodnocené. Asociace se dosud snažila alespoň varovat zřizovatele a provozovatele zdravotnických zařízení před snižováním platů nelékařů, uvedla prezidentka.

„V posledních dnech se však velmi vyhrocuje aktivita 'Děkujeme, odcházíme', která by měla řešit pouze platy lékařů. V této souvislosti ČAS považuje za naprosto nesystémové řešit platy jediné skupiny zdravotníků na úkor těch ostatních, bez kterých se poskytovat zdravotní péče vůbec nedá, zejména sester,“ napsala Jurásková. Organizace proto podle ní varuje vládu před krokem, kterým by „velmi rozkolísal celý systém odměňování zdravotníků“.

V České republice pracuje v nemocnicích přibližně 16.000 lékařů. Jejich nespokojenost v posledních týdnech rychle roste. K výzvě LOK-SČL Děkujeme, odcházíme, ve které se zavazují, že ke konci roku dají výpověď, se už předběžně přihlásilo přes 4100 nemocničních doktorů. Jejich hlavním cílem je, aby základní plat lékaře stoupl podle kvalifikace na 1,5 až trojnásobek průměrného platu.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ale říká, že na to nejsou peníze. Připouští, že v případě masovějších odchodů může být ohrožena existence některých nemocničních oddělení a malých nemocnic. Lékaři dávají výpovědi v těchto dnech, a to s platností k 31. prosinci. Při dvouměsíční výpovědní lhůtě by 1. března nepřišli do práce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?