Australanky oddalují porody kvůli zvýšenému porodnému

18. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Desetina těhotných Australanek si v porodnicích zamluvila červencový termín pro porod císařským řezem. Mezi nimi je ale mnoho těch, které plod přenáší, protože chtějí získat vysoké porodné. Lékaři jsou zneklidněni a vyzývají ženy, aby kvůli několika tisícům dolarů neriskovaly zdraví dětí...


CANBERRA- Informoval o tom australský list The Daily Telegraph.

Vláda už v květnu oznámila zvýšení porodného ze současných 700 na 3000 australských dolarů (z 12 tisíc na 54 tisíc korun). Podle analytiků si tím chce především zajistit hlasy v příštích volbách.

Nemocnice a porodnice v červnu zaregistrovaly nebývalý zájem o termíny pro porody císařským řezem. Tento druh porodu může ze zdravotních důvodů doporučit lékař, avšak o termínu rozhoduje žena.

Porodníci většinu doporučují, aby se porod touto cestou konal týden před vypočítaným datem porodu. Některé Australanky nyní ale termín stanovují i deset dní po předpokládaném datu.

Porodník Andrew Child upozornil, že porod oddálený o víc než deset dní znamená pro plod riziko. „Nestojí za to ohrozit dítě kvůli 3000 dolarům,“ vzkázal budoucím matkám.

Lékaři z nemocnice Prince Alberta v Sydney jsou nezvyklým počtem objednaných porodů císařským řezem po 1. červenci natolik znepokojeni, že požádali ministr zdravotnictví Tonyho Abbotta, aby kalkulacím učinil přítrž a termín pro vyplacení výhodnějšího porodného uspíšil.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?