Aventis připouští, že do boje o převzetí vstoupí bílý rytíř

28. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Francouzsko-německý farmaceutický koncern Aventis dnes otevřeně připustil, že do boje s rivalem Sanofi-Synthélabo může vstoupit takzvaný bílý rytíř. Tak se označuje spřátelený podnik, který podá konkurenční nabídku s cílem odradit predátora...


LONDÝN/PAŘÍŽ/BERLÍN -

Sanofi-Synthélabo podala nepřátelskou nabídku na převzetí Aventisu v pondělí, kdy nabídla zhruba 48 miliard eur. Šéf firmy Aventis Igor Landau dnes ale řekl, že spojení s jiným podnikem by pro akcionáře bylo výhodnější, čímž naznačil, že myšlenka vstupu bílého rytíře by mohla přijít na pořad dne.

Landau ale také řekl, že jeho podnik nemá důvod se spojovat s jinou firmou. Naopak Sanofi podle Landaua nabídku podala proto, že má sama strach z převzetí jinou firmou. Koncem letošního roku totiž vyprší platnost smlouvy, která upravuje akcionářský vztah s firmou L'Oréal. Ta drží v Sanofi asi 20 procent akcií.

„Oni by nás mohli potřebovat, ale my je nepotřebujeme,“ uvedl Landau na schůzce s investory a finančními analytiky. Management Aventisu již pondělní nabídku odmítl jako neadekvátní a mimo jiné tvrdí, že nabídnutá cena je příliš nízká. Ve středu se má sejít i dozorčí rada, od které se očekává podobný závěr.

DÁLE ČTĚTE:
Aventis: Nabídka Sanofi na převzetí je nízká
Sanofi-Synthelabo možná firmu Aventis převezme proti její vůli

Aventis bude muset prokázat, že má pro investory lepší plán, než nabízí Sanofi. „Pokud bychom byli v určitém bodě přesvědčeni, že spojení s jiným partnerem by bylo strategicky výhodné, já jsem přesvědčen, že existují také jiné potenciální kombinace, které by nás mnohem více posílily,“ řekl Landau.

Analytici jsou k plánům Aventisu skeptičtí a většinou tvrdí, že se těžko najde podnik, který by si Aventisu cenil tolik, co si ho cení Sanofi. Aventis 5. února zveřejní výsledky hospodaření za loňský rok a pokud bude chtít investory přesvědčit, že nabídka od Sanofi není výhodná, musí ukázat svůj potenciál.

Obavy z případného sloučení firem Aventis a Sanofi dnes dala najevo německá vláda. Aventis je z části německý podnik a Němci v minulosti několikrát ukázali nelibost nad tím, že o jejich firmy usilují zahraniční subjekty. Vláda se obává, že sloučení Aventisu a Sanofi přinese propouštění.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:
Webové stránky firmy Aventis
Webové stránky firmy Sanofi-Synthélabo

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?