Pod tuhou slupkou avokáda se skrývá pistáciově zelená dužina krémové až máslové konzistence. Slupka se pochopitelně nekonzumuje, to podstatné je zmiňovaná dužina. Ať už si budete chtít udělat pomazánku, nebo si avokádo jen nakrájet a dát na chleba, musí být zralé. Pak stačí rozkrojit avokádo napůl, půlky oddělit a z jedné vyndat pecku. Dužinu poté vydlabejte lžící, případně půlky oloupejte.
Co se dozvíte v článku
Avokádová pomazánka recept
Ingredience
- 1 větší avokádo,
- 2 vejce uvařená natvrdo,
- 2 lžíce zakysané smetany,
- 1 lžička citronové šťávy,
- 1 lžička plnotučné hořčice,
- špetka soli,
- špetka kajenského pepře,
- hrst čerstvých bylinek na ozdobu.
Postup
- Zbavte avokádo pecky a dužinu vydlabejte. Pak ji dejte do misky a rozmačkejte vidličkou. Přidejte zakysanou smetanu, citronovou šťávu, hořčici, sůl a pepř. Nakonec k dužině nastrouhejte uvařená vejce.
- Pomazánku dobře promíchejte a ochutnejte. Pokud se vám zdá příliš jemná, můžete ještě přidat sůl nebo kajenský pepř.
- Konzistence pomazánky by měla být krémová, nastrouhaná vajíčka jí dodají na hutnosti. Máte-li raději úplně hladké pomazánky, rozmixujte všechny suroviny v mixéru.
- Pomazánku servírujte namazanou na čerstvém pečivu. Můžete ji ještě ozdobit nasekanou pažitkou, petrželkou či jarní cibulkou.

Guacamole z avokáda recept
Ingredience
- 2 středně velká avokáda,
- 1 středně velké rajče,
- 1 středně velká červená cibule,
- šťáva z půlky limety,
- 1 hrst čerstvého koriandru,
- půl lžičky soli,
- špetka mletého pepře,
- 1 chilli paprička.
Postup
- Avokáda rozpulte, zbavte pecek a vydlabejte dužinu. Dužinu dejte do misky a rozmačkejte ji vidličkou na jemnou kaši.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, rajčata nasekejte na malé kostičky a papričku zbavte semínek a nakrájejte na malé kousky.
- Takto nakrájenou zeleninu přidejte k avokádu, zalijte šťávou z limetky, osolte, opepřete a zasypejte nasekaným koriandrem. Guacamole dobře promíchejte a ochutnejte.
- Pokud vyloženě nejste na pálivé pokrmy, můžete chilli papričku klidně vynechat. Pokud naopak fandíte pikantním chutím, můžete pomazánku ještě vyšperkovat prolisovaným česnekem.
- Hotové guacamole podávejte jako dip k tortillovým chipsům nebo opečeným plátkům chleba.

Avokádo recept: zdravý čokoládový pudink
Ingredience
- 2 menší avokáda,
- 1 malý banán,
- 3 lžíce přírodního kakaa,
- 0,5 šálku mandlového mléka,
- 2 lžíce javorového sirupu,
- 1 lžička vanilkového extraktu.
Postup
- Avokáda zbavte pecek a dužinu vydlabejte. Dejte ji do mixéru a přidejte další suroviny – na kolečka nakrájený banán, kakao, mandlové mléko, javorový sirup a vanilkový extrakt.
- Zapněte mixér a ingredience rozmixujte, dokud nebude konzistence krásně hladká. Pudink pak rozdělte do mističek či pohárků a dejte ho ztuhnout do chladničky.
- Vychlazený pudink můžete ozdobit nastrouhanou čokoládou, oříšky, kokosovými lupínky, čerstvým ovocem nebo kopečkem šlehačky.

Je avokádo ovoce, nebo zelenina?
Ačkoliv avokádo nechutná nijak sladce, patří mezi ovoce. Konkrétně jde o bobuli rostoucí na stromě známém jako hruškovec přelahodný (Persea americana). Jedná se o hodně statný stálezelený strom, na kterém avokáda dozrávají několik měsíců po opylení. Plody se stříhají nůžkami.
Hruškovec přelahodný pochází z Mexika a Latinské Ameriky. V Mexiku si proto rádi připravují guacamole, které najdete mezi recepty výše. Do Evropy se avokádo dostalo až v 16. století prostřednictvím španělských mořeplavců.
Dnes se jedná o velice módní potravinu, která se díky svým vynikajícím výživovým vlastnostem a neutrální chuti ujala v mnoha světových kuchyních. Právě jeho chuť je důvodem, proč většina lidí mylně považuje avokádo za zeleninu.
Svým tvarem může na první pohled připomínat hrušku, po chuťové stránce s ní ale nemá nic společného. Oproti jiným druhům ovoce skoro neobsahuje cukr, takže není sladké. V kuchyni se také upravuje spíše naslano.
I tak ale narazíte na mnoho dezertů, ve kterých avokádo překvapivě figuruje jako jedna z hlavních surovin. Dá se z něj třeba udělat zdravý pudink, smoothie s banánem, čokoládové brownies nebo nepečený cheesecake.
Přínosy avokáda pro naše zdraví
V souvislosti s avokádem se převážně mluví o tom, že se jedná o vynikající zdroj zdravých tuků. Konkrétně jde hlavně o mononenasycené mastné kyseliny v čele s kyselinou olejovou. Ta platí za výborný preventivní prostředek proti vzniku kardiovaskulárních chorob.
Podle některých studií pomáhá konzumace avokáda snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu a triglyceridů. Mimo avokáda najdete kyselinu olejovou třeba v olivovém oleji. U něj dokonce platí, že čím vyšší podíl kyseliny olejové, tím je kvalitnější.
Avokádo je také bohaté na vlákninu, která pomáhá trávicímu ústrojí správně fungovat a podporuje pravidelné vyprazdňování. Ve 100 g avokáda najdete až 7 g vlákniny, což je opravdu hodně.
V avokádu najdete též pestrou paletu vitamínů. Za zmínku stojí hlavně vysoký podíl některých vitamínů skupiny B. Konkrétně se jedná o thiamin, riboflavin, niacin a kyselinu listovou. Zatímco thiamin, riboflavin a niacin jsou důležité pro přeměnu sacharidů na energii, kyselina listová je nezbytná pro správný vývoj buněk a krvetvorbu.
Co z avokáda nejraději děláte?
Z dalších vitamínů avokádo obsahuje rovněž vitamín K a vitamín E. Z minerálů je potřeba vyzdvihnout hlavně draslík. Možná vás to překvapí, ale avokádo obsahuje poměrově mnohem více draslíku než často zmiňovaný banán. Dostatečný příjem draslíku je nezbytný pro správné fungování svalů, pravidelný srdeční rytmus, přenos nervových vzruchů a stabilní krevní tlak.
Tmavě zelená dužina nacházející se blízko slupky je bohatá na karotenoidy lutein a zeaxanthin. Tato přírodní barviva pomáhají chránit zrak před vznikem některých onemocnění očí. Kumulují se totiž v sítnici, a to nejvíce ve žluté skvrně, která může s rostoucím věkem degenerovat.
Zdroje: kucharkaprodceru.cz, webmd.com, bbcgoodfood.com, allrecipes.com