Až polovinu antibiotik bereme zbytečně

19. 11. 2010 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
V České republice se až polovina antibiotik užívá zbytečně. Důvody jsou dva: lékaři jich předepisují mnoho i na banální onemocnění, kdy nezabírají a pacienti je často nedoužívají, protože už po pár tabletkách se cítí lépe.


„Ročně tak vniveč přijdou antibiotika za miliardu korun,“ soudí doktor Vlastimil Jindrák, primář oddělení klinické mikrobiologie a antibiotické stanice pražské Nemocnice Na Homolce.

Změnit nedobrou situaci chtějí v příštím týdnu lékárníci. Vyhlásili tzv. antibiotický týden. V rámci něho pacientům vysvětlí, kdy jsou antibiotika vhodná, a kdy naopak mohou uškodit.

Mléko a sýry? Ano i ne

Lékaři doporučují při antibiotikách jíst i víc mléčných výrobků, například jogurtů, sýrů, aby se tak udržela optimální žaludeční mikroflóra.

„Neplatí to ale u všech antibiotik. Jsou i taková, kde jsou mléčné výrobky ze stravy přímo vyloučeny. Proto doporučíme úpravu jídelníčku při užívání konkrétního léku,“ řekl Právu ve čtvrtek Stanislav Havlíček, prezident České lékárnické komory.

Antibiotika také nezabírají na chřipková onemocnění, protože ta jsou způsobena viry, nikoli bakteriemi. Nesnižují horečku ani neomezují příznaky jako například kýchání apod.

Lékárníci připravili i dotazníkovou akci, v níž zjišťují, kdy byla antibiotika předepsána pacientům naposledy a proč. Tu pak vyhodnotí.

Akce lékárníků je v rámci tzv. Evropského antibiotického dne, kdy ve Státním zdravotním ústavu zasedne koncem listopadu 50 odborníků a budou se bavit o tom, jak zabránit tomu, aby se antibiotika předepisovala zbytečně, a hlavně jak snížit odolnost bakterií vůči nim.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?